Закон і Бізнес


Обґрунтуйте відмову


№17 (1367) 28.04—09.05.2018
8018

Касаційна інстанція не повинна мати можливість відмовляти у вивченні скарг з підстави їх необґрунтованості без їх розгляду по суті. Адже на практиці такий висновок робиться лише на основі думки доповідача.


Для цього в проекті «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо усунення перешкод відкриттю касаційного провадження у справі» (№8309) пропонується виключити зі ст.394 ЦПК п.5 ч.2 та абз.2—5 ч.5, а також прибрати слова «визнати касаційну скаргу необґрунтованою та…» в ч.4 цієї статті. На думку авторів, це забезпечить гарантовані конституційні права громадян у сфері правосуддя та зменшить корупційні ризики.

Адже, як свідчать дані ЄДРСР, кількість відмов у відкритті касаційного провадження неухильно зростає. А новела ЦПК, яка застерігає, що провадження має відкриватися, якщо бодай один суддя зі складу колегії дійшов відповідного висновку, не має практичного застосування. Бо, як стверджують автори, в переважній більшості справ рішення приймається з огляду на висновок судді-доповідача, а отже, його одноосібну думку.

Як наслідок, поширюється тенденція до неаргументованих відмов у відкритті касаційного провадження навіть при поданні достатньо обґрунтованих касаційних скарг. І така відмова здебільшого заснована на суб’єктивних переконаннях.

Натомість автори проекту переконані, що обґрунтованість має встановлюватися не до, а під час провадження. Що й буде реалізовано в разі прийняття пропонованих ними змін.