Закон і Бізнес


Різні кольори і хутро? У РСУ реформуватимуть суддівську мантію


23.04.2018 13:41
6859

В Україні дискутують навколо суддівської мантії. Зокрема, судова система має визначитися із зимовим і літнім варіантом суддівського атрибуту, обговорити чи варто змінювати колір в залежності від інстанційності чи юрисдикції.


Такі питання майбутніх змін суддівської мантії під час конференції «Незалежне відправлення правосуддя-запорука громадської довіри до суду» озвучив Голова Ради суддів України Олег Ткачук, який представив доповідь «Суддівська мантія як складова сприйняття образу судді громадськістю».

О.Ткачук наголосив, що є випадки, коли одягати мантію судді не обов'язково. Це стосується вирішення справ у порядку досудового провадження, коли врегулювання спору відбувається за участю судді. Проте, все це не позбавляє мантію глибокого історико-правового і філософського підгрунтя. Голова Ради суддів України, як суддя, який пам'ятає ще ті часи, коли правосуддя здійснювалось суддями без мантій, переконаний, що із введенням суддівської мантії чітко став підкреслюватися той факт, що рішення судді є безсторонніми і виходять не з особистих пристрастей, симпатій чи антипатій, а із закону.

Разом з тим, на його думку,  дискусії навколо суддівської мантії в Україні ще не завершилися. Зокрема, доречно визначитися із зимовим і літнім варіантом суддівського атрибуту, обговорити чи варто змінювати колір в залежності від інстанційності чи юрисдикції, чи слід додавати до мантії атрибути, які засвідчують національну ідентичність представників українського правосуддя - все це питання майбутнього. Зараз же, реальність залишається незмінною, суддя зобов'язаний здійснювати правосуддя у мантії.

В сесії, яка стосувалася суддівської мантії як складової сприйняття образу судді, також брали участь Володимир Кадигроб, агенція якого створювала мантію для нового Верховного Суду, Віктор Міку, Голова Вищої Ради Магістратури Молдови, суддя Верховного Суду Молдови та Емануїл Плошніца, голова Асоціації адвокатів Молдови. Слід зазначити, що відповідно до законодавства Молдови у мантіях у судовому процесі одягнуті не тільки судді, а й адвокати і прокурори.

Закон і Бізнес