Закон і Бізнес


Правники обговорили проблеми нових процесуальних кодексів


20.04.2018 13:24
4303

Найменш вдалою новелою нових процесуальних кодексів судді і адвокати вважають положення, які веліли суддям передавати справи колегам в разі клопотання сторін про їх відвід.


Нові процесуальні кодекси критикували учасники панельної дискусії IX Щорічної конференції корпоративних юристів (юрисконсультів) Асоціації правників України, що проходить у Києві, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

Так, на думку партнера, керівника судової практики Integrites Володимира Павленка, дані приписи використовуються сторонами виключно для затягування процесу. У його практиці вже є подібна справа, учасники якої відкрито зловживають процесуальними правами.

У тому, що обов'язок попереджати зловживання, а також штрафувати злісних порушників лежить на суддях впевнений і партнер «Василь Кісіль і партнери» Олег Качмар. На його думку, адвокати з нетерпінням чекали набрання чинності нормами, що покликані дисциплінувати учасників процесу. Однак судді не поспішають ними користуватися. Два клопотання адвоката про необхідність оштрафувати опонента, що затягує процес, залишилися незадоволеними.

Як затягування процесу оцінюють численні відводи і у Верховному Суді. На думку судді Касаційного господарського суду ВС Сергія Жукова, суддям потрібно деякий час, щоб адаптуватися до нововведень і почати застосовувати їх на практиці. А суддя Касаційного цивільного суду ВС Віктор Пророк вважає, що подібні дисциплінуючі процесуальні норми повинні розглядатися в сукупності з адвокатською монополією. Коли сторони в процесах представлятимуть професійні захисники, впевнений суддя, багато порушень допускатися не будуть.

Закон і Бізнес