Закон і Бізнес


Наглядачі для урядовців


№17 (1367) 28.04—09.05.2018
4686

Виявляється, для того, аби чиновники виконували закон, необхідно когось уповноважити це контролювати. А хто краще за інших це може робити, ніж профільний комітет парламенту?!


Напевне, чим ближче буде до дня виборів, тим більше з’являтимуться популістських законодавчих ініціатив. Таких, як проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про заходи щодо посилення контрольних функцій Верховної Ради України» (№8279). Йому навіть придумали власну назву: «Закони мають виконуватися».

Суть ідеї полягає в тому, аби покласти на відповідний парламентський комітет права/обов’язки щодо моніторингу виконання законів Урядом та іншими центральними органами виконавчої влади. Одночасно встановлюється відповідальність за бездіяльність аж до звільнення члена Кабінету Міністрів, який відповідає за сферу, що регулюється актом, який ігнорується чиновниками.

Відповідно, комітетчики виносять на порядок денний сесії рекомендацію про притягнення до відповідальності урядовця-порушника, той викликається на килим і нардепи разом вирішують, чи залишити його на посаді.

Єдиний недолік проекту — не визначено, хто має контролювати виконання членами комітету нового обов’язку? Бо без стороннього моніторингу вони також навряд чи старанно працюватимуть.