Закон і Бізнес


Чим поганий Магадан?


№16 (1366) 21.04—27.04.2018
5297

З ким краще жити дитині, чия мати позбавлена батьківських прав, — з родичами в Магадані чи в прийомній сім’ї в Чернівцях? Українські органи опіки й суди оперативно вирішили питання на користь нових батьків. А в Страсбурзі подивилися на ситуацію інакше.


Жили-собі дві сестри. Наталія Лазоріва ще в молодості виїхала в Магадан, де здобула освіту й понад 20 років працювала вчителем. Інша теж пожила за Полярним колом, але, народивши дочку, в 1993 році повернулася в Україну до батьків. Вони й виховували дівчинку більше ніж 10 років. А коли вона захотіла переїхати до тітки — не заперечували.

У березні 2007 року сестра народила хлопчика. Його то віддавали в притулок, то повертали матері, поки 5-річним остаточно не передали в дитячий будинок. Усього через 4 місяці матір позбавили батьківських прав, а хлопчик потрапив до списку дітей, які можуть бути всиновлені. Тітка вирішила оформити опіку й над ним.

Проте в Чернівцях оперативно знайшли дитині прийомну сім’ю. Суди спрацювали без тяганини: 24.09.2012 прийомні батьки подали заяву, а вже 2 жовтня суд виніс рішення на їхню користь. Оскаржити його не вийшло, оскільки суди вирішили, що воно не стосувалося прав тітки.

У рішенні від 17.04.2018 у справі «Лазоріва проти України» Європейський суд з прав людини виклав основні принципи розгляду таких спорів відповідно до ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З одного боку, Суд констатував, що відносини тітки та племінника в цьому випадку не охоплюються поняттям «сімейне життя». А ст.8 конвенції не гарантує права на створення сім’ї.

Проте інтерес заявника до встановлення опіки над дитиною може підпадати під визначення «приватне життя». Це поняття є ширшою концепцією й охоплює, зокрема, право встановлювати та розвивати відносини з іншими людьми.

Виходячи їх цих обставин, Суд відзначив, що усиновлення племінника заявника «було втручанням у право на повагу до її особистого життя». Більше того, ухвалюючи рішення про усиновлення дитини, влада й суди знали про намір заявника стати опікуном. Проте не обґрунтували, чому усиновлення буде для дитини кращим за опіку.

Утім, ніякої компенсації ЄСПЛ не присудив, вирішивши, що сам факт установлення порушення ст.8 конвенції буде достатньою сатисфакцією.