Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 15/2018. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 15/2018

13.04.2018 16:01
3132

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 15 (1365). 14 - 20 квітня 2018 року.


Небезпідставно Україну вважають аграрною державою. Однак на охочих долучитися до лав аграріїв можуть чекати несподівані перепони. Про те, як залучити інвестора, зібрати та не втратити земельний банк, де знайти фахівців, а також навіщо фермеру може знадобитись озброєна охорона, розповідає керівник практики вирішення спорів юридичної фірми Evris Ігор КРАВЦОВ.

Розв’язання юридичних головоломок вимагає надзвичайного інтелектуального, психологічного, а подекуди й фізичного напруження. Адже не секрет, що робочий день успішного адвоката ненормований, іноді доводиться затримуватися в офісі допізна. Про те, як не стати трудоголіком, підтримувати гарну спортивну форму та розвинути жагу до перемог не лише в спортивних змаганнях, а й у професійній діяльності, розповів керуючий партнер адвокатського об’єднання «Артіус», віце-президент Асоціації адвокатів України Віталій МАЦЕЛЮХ.

«Невикорінений конфлікт». В Україні тривалий час спори, які виникають із земельних правовідносин, щодо діяльності державних реєстраторів, органів державної виконавчої служби і т.п. вирішувались у порядку адміністративного, господарського та цивільного судочинства. На жаль, процесуальна реформа не усунула цього юрисдикційного конфлікту.

Цьогорічного квітня спробі позбавити народних депутатів всеосяжного захисту виповнюється 18 років. І хоча чи не кожен політик запевняв виборців, що його не полишає бажання скасувати депутатський імунітет, досягненню мети завжди щось заважало. Але КС не стане на заваді скасуванню депутатської недоторканності. Які є варіанти читайте у статті «Їй 18-ий минало…».

У ВКДКА наголошують, що кримінальне провадження не є перепоною для провадження дисциплінарного. Зупинення перевірки матеріалів за скаргою на адвоката потребує обґрунтування. Лише посилання на наявність кримінального провадження таким обґрунтуванням не є. Докладніше – у матеріалі «Без знака рівності».

Експертам доведеться обирати між недолугою офіційною методикою та власною позицією. До Реєстру методик проведення судових експертиз унесено нову методику проведення експертних досліджень, пов’язаних із засобами індивідуалізації. Автори документа стверджують, що в її основу покладені найкращі світові напрацювання. А от українські експерти вказують на численні недоліки. Про це читайте у статті «Експертові на замітку».

«Проблематичний старт найвищого органу». Перші 100 днів роботи Великої палати Верховного Суду привернули увагу до недоліків законодавчого регулювання її діяльності. Зокрема, це стосується недосконалості механізму відступу від існуючих правових висновків Верховного Суду України та повноважності роботи самої палати.

«Після протестів кулаками не махають». Переслідування суддів, які 4 роки тому приймали рішення щодо учасників акцій протесту чи їх проведення, поступово втрачає сенс. Так, Вища рада правосуддя була змушена закрити дисциплінарне провадження стосовно судді Київського окружного адміністративного суду Андрія Балаклицького, хоча дисциплінарна палата пропонувала звільнити його з посади.

Сьогодні, як і в минулі роки, залишаються актуальними судові спори, що виникають із земельних правовідносин, зокрема стосовно оренди. Верховний Суд уже розглянув низку справ та сформував певні правові висновки. На що звернути увагу аграрію, аби не втратити право на оренду угідь, - у статті «Посієш норму — пожнеш договір».

Нині спостерігається тенденція до конструктивного вдосконалення «орендного» законодавства (наприклад, вирішення питання з орендою земельних ділянок, що належали особам, які померли; вирішення питання з відумерлою спадщиною тощо). Проте вкотре законодавець оминув питання належної та чіткої регламентації процедури реалізації переважного права орендаря. Докладніше про це у статті «Три норми спотикання».

На думку групи народних обранців, існує неузгодженість національного законодавства та міжнародного праворозуміння, що створює незручності для співпраці з франчайзерами з інших країн. І буде краще, якщо для цих правовідносин діятиме окремий закон, проект якого вони запропонували. Чи вирішує цей документ проблеми співвідношення комерційної концесії та франчайзингу і чи правильний шлях для цього обрали його автори, - читайте у матеріалі «Заради красного слівця».

Обшук не здаватиметься страшним, арешту майна та його вилученню можна запобігти, якщо дотримуватися кількох правил. Попри закон про захист бізнесу, що у ЗМІ отримав назву «маскі-шоу стоп», керівники не впевнені у безпеці своїх підприємств і цікавляться досвідом адвокатів. Кілька порад, як захистити свою компанію під час слідчих дій містить стаття «Обшук, допит, виїмка».

Закон і Бізнес