Закон і Бізнес


Інформувати та ліквідувати


№15 (1365) 14.04—20.04.2018
Надія ЗАВАДСЬКА
4924

Рада суддів зібралася підбити підсумки роботи за 2017 рік і І квартал 2018-го, накреслити плани на наступні місяці та обговорити гарячі теми. Зокрема, є бажання висловити свою позицію щодо ліквідації Верховного Суду України.


Тільки цього року до РСУ надійшло близько 130 звернень. Суддів непокоять питання виплати винагороди, нестача кадрів у судах першої інстанції та потреба в охороні. Як ліквідувати нерівність в оплаті праці, в раді наразі розмірковують. Є проекти рішень, але без законодавчих змін не обійтися, пояснив голова РСУ Олег Ткачук.

Гарячою темою останні 2 тижні для членів органу самоврядування стало соціальне напруження довкола Павлоградського міського суду Дніпропетровської області. Місцева громадськість була обурена вибором запобіжного заходу в одній резонансній справі, й очільники ради вирішили розібратись у ситуації на місці.

У результаті спільної перевірки з Національною поліцією та представниками адвокатського об’єднання порушень з боку служителів Феміди не виявили. Водночас під час спілкування з правниками міські жителі краще зрозуміли суть справи. «Суддям-спікерам варто більше взаємодіяти з громадськістю та ЗМІ — і соціального напруження буде менше», — вважає О.Ткачук.

Цього року рада планує перебудувати роботу судів, зробивши її більш орієнтованою на потреби громадян. Приміром, аби рішення можна було отримати не раз на тиждень протягом двох годин, а частіше. Відповідний проект правил РСУ планує розіслати колегам для обговорення та прийняти документ на одному з наступних засідань.

Цікавила новообраних членів ради і ситуація з ліквідацією Верховного Суду України. За твердженням голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка, через протидію суддів самого ВСУ неможливо утворити ліквідаційну комісію. Як наслідок, у підвішеному стані опинилося близько 140 працівників установи.

РСУ висловила свою позицію: закон є однаковим для всіх, і судді повинні дотримуватися його навіть більш ретельно, ніж інші громадяни. Тож ліквідація ВСУ має бути завершена.

Про те, як саме це збираються зробити та які ще рішення ухвалила рада, читайте в наступному числі «ЗіБ».