Закон і Бізнес


Страйк як традиція

Французи виявилися найбільш непокірливими в Європі


№15 (1365) 14.04—20.04.2018
5818

Страйки разом із сирами і багетом можна було б уже давно віднести до типових французьких атрибутів, що згадуються в туристичних довідниках. Рідкісний гість П’ятої республіки не стикався із цим явищем, і це не випадково.


За даними німецького фонду Ганса Беклера, який займається проблемами трудових відносин, у Франції дійсно страйкують найбільше. На кожну тисячу працівників на рік у середньому припадає близько 140 днів простою через протести. Для порівняння: в сусідній Швейцарії втрачається лише один день на тисячу працівників на рік, повідомляє Euronews.

Услід за французами найзатятішими протестувальниками названо профспілки Данії. Згідно з дослідженням тут з 2005 до 2015 на кожну тисячу працівників на рік припадало по 125 днів страйків. У лідери за масштабами трудових протестів регулярно виходять також Фінляндія, Бельгія, Іспанія та Норвегія.

Наприкінці європейського профспілкового списку разом зі Швейцарією опинилися Швеція, Польща та Австрія: вони втрачали від 1-го до 5 днів на кожну тисячу працівників. Відносно невисоку активність проявляють профспілки англомовних країн.

Експерти пояснюють таку різницю традиціями й особливостями спілкування з працедавцями: десь заведено вимагати й протестувати, а десь віддають перевагу переговорам і колективним зверненням до суду.

Наприклад, на початку квітня у Франції пройшов масштабний страйк залізничників через обіцяну реформу й скорочення соціальних гарантій. На лінії змогли вивести лише 20% швидкісних експресів і близько третини регіональних потягів. Причому, за заявами профспілкових лідерів, страйки триватимуть до кінця червня.