Закон і Бізнес


Інтим не пропонувати!

В Америці за знайомства в Інтернеті можна потрапити за ґрати


Навіть у тих штатах, де проституція не заборонена, надавати секс-послуги можна тільки в ліцензованих публічних будинках.

№15 (1365) 14.04—20.04.2018
Софія КАДОЧНИКОВА, лента.ру
8782

У США днями вступить у силу акт SESTA-FOSTA, що забороняє секс-торгівлю в Інтернеті. Спочатку документ розробили, щоб припинити дитячий секс-трафік, але через розпливчасті формулювання під удар потрапив і ескорт-бізнес.


Увагу до проблеми привернув процес проти очільника популярного сайту оголошень, якого в 2016 році обвинуватили в сутенерстві й торгівлі неповнолітніми. Це було не перше обвинувачення, проте судді завжди залишалися на боці ресурсу. Права власників сайтів у США захищені з 1996 року ст.230 закону про телекомунікації: вона гарантує їм статус виключно постачальника інформації, який не несе ніякої відповідальності за дані, опубліковані користувачами.

У 2017 році в Сенаті розробили документ SESTA (Stop Enabling Sex Traffickers Act). Ініціатива була включена в законопроект FOSTA, що захищає жертв секс-торговлі, створений Палатою представників. Наголошуючи на проблемі продажу дітей у мережі, законотворці прирівняли дорослих, які заробляють на життя своїм тілом в Інтернеті, до зловмисників, а сайти — до запеклих захисників проституції. Сприяння в таких «інтимних» питаннях на території США карається багаторічним ув’язненням.

Об’єднаний пакет SESTA-FOSTA був прийнятий у нижній палаті Конгресу (388 голосів «за»), а потім — у верхній (з 99 сенаторів його не підтримали лише двоє). Законодавці впевнені, що президент підпише його якнайшвидше. Наприклад, «організація змови з метою заохочення або полегшення проституції для іншої особи» може каратися тюремним строком до 10 років.

Не чекаючи підпису президента на акті, багато майданчиків уже розгорнули бурхливу діяльність. Сайт оголошень Craigslist закрив рубрику знайомств. За його прикладом пішли інші, закривши теми, присвячені ескорту й зустрічам.

Корпорація Microsoft виступила з оновленням користувацької угоди: з 1 травня 2018 року юзерам будуть заборонені «образливі вирази» і «неприйнятний контент» у всіх сервісах.

Очевидно, ухвалення пакета SESTA-FOSTA призведе не тільки до маргіналізації певної групи користувачів мережі, а й до труднощів не зацікавлених в інтим-послугах осіб. При використанні Skype або під час гри в Xbox треба буде ретельно контролювати свою мову, на сервери Google не вийде залити особисті файли, а знайомство в Інтернеті може закінчитися лавою підсудних.