Закон і Бізнес


Як з токенів будуються фінансові піраміди пояснив експерт


12.04.2018 12:32
4212

Ми впевнено йдемо до оцифрування економіки і юридично регулювати цю систему стає все складніше. Токенізація реально загрожує створенням пірамід на кшталт МММ. Як запобігти появі фінансової пастки у важко контрольованому полі?


Про це розповів засновник Distributed Lab Павло Кравченко під час виступу на III Конференції Асоціації правників України з ІТ права, що проходить сьогодні у Києві, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

Зокрема, він зауважив, що експерти вже прогнозують абсолютну токенізацію не тільки грошей, а й нерухомості, цінних паперів, дорогоцінних металів та інших видів власності, атже токен  представляє собою посвідчення права власності на певний актив. І умови анонімності ускладнюють завдання нагляду за нею державних органів.

П.Кравченко пояснив, що окремі стартапи, що виходять на ICO, мають ознаки фінансових пірамід, якщо в основу їх моделі покладено обмін створюваної криптовалюти на послуги або товари, що вони виробляють (надають) або планують це робити. У цьому разі на первинному етапі становлення проекту задоволені всі: і засновники, і учасники, і інвестори, адже криптовалюта зростає у ціні.

Так, utility tokens можна порівняти з акціями. Зважаючи на те що, за них пропонується купувати товари, часто зі знижкою порівняно із традиційними грошами, неважко уявити  наскільки швидко виросте їх ціна. Подальший продаж навіть 5% токенів стратегічному інвестору призведе до неабиякого фінансового зростання. Але, очевидно, що такі масові маніпуляції на ринку наражають на небезпеку економічні устої. Адже такий проект також залежить від постійного зростання кількості учасників.

Модератор дискусії «Майбутнє економіки та права» партнер ЮФ Sayenko Kharenko Назар Чернявський зауважив, що імплементація технологій у бізнес спричинить появу тієї критичної маси, яку уряд не зможе ігнорувати, а отже буде змушений вирішувати гостру проблему її регуляції.

Закон і Бізнес