Закон і Бізнес


Убив за компанію


Лакіт Сміт слухає вирок

№15 (1365) 14.04—20.04.2018
5622

Проти американського поліцейського, котрий застрелив озброєного грабіжника, не було висунуто ніяких обвинувачень. Натомість суд визнав убивцею підлітка, який ні в кого не стріляв.


Лакіту Сміту було 15, коли він і четверо його приятелів проникли в будинок у містечку Мілбрук (штат Алабама). Їх помітив сусід, котрий і викликав поліцію.

Наряд прибув у той момент, коли підлітки виходили з будинку. Малолітні грабіжники спробували втекти через сад. Почалася перестрілка. Одна з куль улучила в шию 16-річного А’Донте Вашингтона, від чого він помер на місці.

Ніхто не заперечував, що хлопчисько був убитий пострілом поліцейського. Проте журі присяжних вирішило не висувати йому обвинувачень, визнавши, що він діяв у рамках закону. Замість цього обвинувачення в убивстві свого друга були пред’явлені Л.Сміту. На початку квітня поточного року його засудили до 65 років тюрми, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Згідно із законом про відповідальність спільників Л.Сміт уважається таким же винним у вбивстві, якби він сам натиснув на курок. Алабама тут не виняток. Лише у 7 штатах немає законів, що прирівнюють невмисне вбивство під час скоєння злочину до умисного.

В інших 43 штатах обвинувачення у вбивстві при обтяжливих обставинах висуваються спільникам, які не мали наміру нікого вбивати, але брали участь у злочині, що передував загибелі людини.