Закон і Бізнес


Експертна монополія


№15 (1365) 14.04—20.04.2018
4972

Натхнена голосуванням за зміну територіальної підсудності клопотань слідчих і прокурорів, група нардепів знову зареєструвала законодавчу ініціативу, що має змінити порядок призначення експертиз.


Так, проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури проведення експертиз» (№8249) передбачає відмову від обов’язкового залучення слідчого судді для призначення експертизи.

Згідно із документом, сторона обвинувачення звертається до експерта самостійно або за клопотанням захисту. Остання може також замовити експертний висновок як за власні кошти, так і через звернення до слідчого судді. Щоправда, в останньому випадку слід довести відсутність доступу до необхідних доказів або коштів для її проведення, а також «з інших об’єктивних причин».

Водночас прибирається вимога щодо обов’язкового звернення саме до державних експертних установ. У певних випадках це можуть бути навіть фахівці у відповідних галузях, які не є судовими експертами.

Крім того, нардепи не полишають спроб змінити у Кримінальному процесуальному кодексі тривалість строків досудового розслідування, збільшивши їх у 1,5—2 рази. Також пропонується не враховувати у цей період час, на який зупинялося кримінальне провадження.