Закон і Бізнес


Як повернути судовий збір?

В одних випадках ДКС перекаже кошти самостійно, в інших — платнику доведеться проявити активність


Перш ніж сплачувати судовий збір, краще сім разів перевірити реквізити, ніж потім перейматися його поверненням.

№14 (1364) 07.04—13.04.2018
Олена ПРОЦАК, провідний спеціаліст відділу аналітично-статистичної роботи Вінницького апеляційного адміністративного суду
15190
15190

На практиці нерідко трапляються випадки, коли в особи виникає право на повернення сплаченого судового збору в повному обсязі або частково. Розглянемо особливості такої процедури на прикладі типових ситуацій.


З підстав, передбачених законом

Особа сплатила судовий збір і подала позов, у процесі розгляду якого виникли правові підстави для повернення збору. Такі підстави визначені ст.7 закону «Про судовий збір», а саме:

зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж установлено законом (у цьому випадку повертається переплачена сума);

повернення заяви або скарги;

відмова у відкритті провадження;

залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, коли це пов’язано з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням);

закриття провадження.

У перелічених випадках питання щодо повернення судового збору не потребує особистого звернення громадян, а вирішується судом самостійно.

Якщо ж суд з певних причин не вирішив цього питання, то можна звернутись із заявою, в якій в довільній формі викласти аргументоване прохання про повернення сплаченої суми.

Така процедура регулюється постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників» від 3.08.2011 №845. Нею визначено, що сплачена та повернута відповідно до ухвали суду сума збору повертається органами Державної казначейської служби.

Відповідно до п.6 цього порядку в разі прийняття рішення про стягнення коштів стягувач подає органу казначейства в установлений спосіб такі документи:

заяву про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід переказати кошти, або даних про переказ коштів у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв’язку, якщо такий рахунок відсутній;

рішення про стягнення коштів (ухвала суду про повернення судового збору);

оригінал або копію розрахункового документа (платіжного доручення, квитанції тощо), який підтверджує переказ коштів до відповідного бюджету.

Через помилку чи неподання позову

Проте можлива ситуація, коли особа сплатила судовий збір, але позов не подала або помилково сплатила кошти за реквізитами іншого суду. У таких випадках повернення відбувається в порядку, визначеному наказом Міністерства фінансів «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів» від 3.09.2013 №787.

До того ж постановою КМ «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» від 16.02.2011 №106 одним з органів, що контролює справляння надходжень до бюджету за кодом бюджетної класифікації 22030000 «Судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держави», визначено суди загальної юрисдикції. Тобто подання до органів ДКС щодо повернення коштів помилково зарахованого збору повинні надсилати самі суди.

Відповідно до порядку №787 повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів у національній валюті здійснюється органами ДКС з окремих бюджетних рахунків, відкритих в органах казначейства згідно із законодавством, шляхом оформлення розрахункових документів.

Платежі в національній валюті повертаються на рахунки одержувачів коштів, відкриті в банках або органах казначейства, які вказані у поданні або заяві платника. Повернення платежів фізичним особам, які не мають рахунків у банках, може відбуватися готівкою за чеком органу казначейства з відповідних рахунків, відкритих у банках на ім’я органу казначейства, або з відповідних рахунків банку чи підприємства поштового зв’язку, вказаних у поданні або заяві платника (його довіреної особи).

Таким чином, для повернення помилково сплаченого судового збору платник повинен звернутися до суду (на рахунок якого він переказав кошти) із відповідною заявою, форму якої затверджено порядком №787. До неї необхідно додати оригінал або банківську копію документа про сплату судового збору, копії паспорта та ідентифікаційного коду, копію довіреності для представників юридичних осіб.

Після отримання в суді подання платник має право звернутися до органу ДКС із заявою про повернення коштів з бюджету, оригіналом або копією документа на переказ та оригіналом подання суду.