Закон і Бізнес


Почесний президент Jurimex, президент АПР Данило Гетманцев:

«Деякі положення податкового права є складними навіть для суддів»


Данило Гетманцев: «Деякі положення податкового права є складними навіть для суддів»

№14 (1364) 07.04—13.04.2018
Вероніка ВОЛИК
6539

П’ятий круглий стіл, який відбувся у Верховному Суді, слугував полем для обговорення гострих питань податкового права. Представники адмін’юстиції відзначили доцільність такого тренінгу. У кого просити допомоги у вирішенні заплутаних податкових справ і як позбутися проблеми нестачі фахівців у цій галузі? На ці та інші запитання «ЗіБ» відповів почесний президент Jurimex, президент Асоціації податкових радників, д.ю.н., адвокат Данило ГЕТМАНЦЕВ.


«Дати розуміння суддям в окремих непростих моментах правового регулювання податкових відносин»

— Спочатку дозвольте вас привітати з включенням до складу науково-консультативної ради при Верховному Суді.

— Спасибі! Незважаючи на те що я входжу до НКР з 2012 року, мені дуже приємно працювати з такими шанованими колегами, фахівцями в галузі права. Судова практика для мене має особливе значення, тому плідна співпраця неодмінно принесе свій результат.

— Початок 2018 року ознаменувався стартом ваших освітніх проектів. Чим викликаний такий масштабний освітній удар саме тепер?

— Відверто кажучи, це збіг. Наші освітні проекти — Taxacademy і податковий тренінг для суддів адмінсудів — це результат дуже тривалої роботи багатьох людей. Започатковуючи проекти близько року тому, не можна було точно передбачити, коли вони стартують. Тому те, що ми змогли випустити обидва напрями саме в березні 2018-го, — до певної міри промисел Божий. Ось уже третій рік поспіль Taxlink спільно з Національною школою суддів проводить кожної весни й осені для суддів адміністративних судів круглі столи на тему «Проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах». Цей захід став традиційним майданчиком, де зустрічаються вчені, судді, податкові адвокати й обговорюють актуальні проблеми правозастосування в податкових спорах. Саме обговорюють. Це дуже важливо!

— Розкажіть про тренінг для суддів.

— Це дводенний дуже насичений інтенсив, який розкриває всі або майже всі питання, з якими стикаються судді адмінсудів при розгляді податкових спорів. Тренінг — це сумісний проект НШС і наших компаній — Taxlink і Jurimex. У підготовці тренінгу брали участь такі відомі судді — фахівці в податкових спорах, як Ірина Желтобрюх, Наталія Блажівська й Ігор Олендер. Попри обмеженість часу, нам удалося включити до тренінгу навіть деякі теоретичні моменти, як, скажімо, економічний аналіз права. Проте передусім — дослідження правозастосовної практики Європейського суду з прав людини, Європейського суду справедливості, Верховного Суду. Також ми прагнули дати розуміння суддям в окремих непростих моментах правового регулювання податкових відносин, на які ще не дала відповідей ця практика.

— Таких багато?

— Вони є. Не секрет, що в нас існує тільки 2—3 вузи, які готують юристів податкової спеціалізації на гідному рівні. Ще кілька років тому їх не було зовсім. Суддям банально ні в кого уточнити складні для розуміння речі, яких, зізнаюся, в податковому праві дуже багато. І проблема в тому, що не всі вони лежать у площині права. Багато питань стосуються бухгалтерського обліку, технічних норм і правил. Звичайно, суддя не зобов’язаний знати їх досконально, але йому потрібно в них орієнтуватися, щоб розбиратися самостійно. Адже деякі положення податкового права є складними навіть для суддів.

— Ви вважаєте, що за 2 дні можна навчити суддю розуміння суті податків?

— За 2 дні ні суддю, ні будь-кого іншого навчити оподаткування, безумовно, не можна. Проте, по-перше, ми маємо справу з уже підготовленою аудиторією, по-друге, мета тренінгу — не навчити, а дати весь необхідний матеріал, лінки, вивчаючи які суддя сам зможе знайти відповіді на всі запитання, що його цікавлять у податковому праві, зв’язати воєдино всі податкові процедури, категорії, пояснити їх загальну логіку.

«Позитивні зміни в країні лежать у площині освіти»

— Чому ваші проекти мають популярність? Як удається зібрати стільки людей?

— Все дуже просто, ми не продаємо участі в заходах. У нас неможливо виступити з порожньою доповіддю для піару, прорекламувавши себе або свою фірму. Люди це дуже швидко розуміють. Наші спікери дуже серйозні фахівці: адвокати, вчені, судді, які надають дуже якісний контент, вони вільно володіють податковою проблематикою й тому цікаві аудиторії.

— Тобто комерційного сенсу в освітніх програмах немає? Навіщо в такому разі вам це?

— Ні, прямої комерційної вигоди немає в жодному проекті. А сенс є. На моє глибоке переконання й переконання тих людей, які роблять ці речі разом зі мною, ми ніколи не виберемося з прірви, в якій перебуває наша країна, якщо думатимемо тільки про себе. Присвячувати себе своєму бізнесу, вибудовувати його, намагаючись відгородитися від того, що відбувається в країні, це не просто аморально, це неможливо. І позитивні зміни в нашій країні лежать у першу та в другу чергу в площині освіти.

— Що ви маєте на увазі?

— Погляньте на те, що відбувається навколо. Вас не дивує рівень дискусії з дуже глибоких, вузької спеціалізації питань? Візьмімо ті ж податки. Рівень аргументації тут часто обмежується презентаціями, скачаними з Інтернету, європейських форумів, незграбно перекладеними російською. Ними підкріплюють ініціативи, продиктовані сьогохвилинними потребами влади або опозиції, а часом і просто жадобу піару. І найгірше, що це все сприймається суспільством цілком нормально, не дико!

Може здатися, що ми в принципі перестали думати. Проте для логічних роздумів і правильних висновків нам не вистачає освіти, кризу якої наше суспільство відчуває дедалі більше. І те, на що спрямовані наші програми, — це не дати відповіді, не забезпечити шаблонами й алгоритмами, а дати поживу для роздумів, повернути нашій нації статус найбільш читаючої та думаючої.

— Чи не дуже це наївно?

— Ні. Більше того, я не вважаю, що є сенс працювати на мету, якщо вона не амбітна настільки, що здається нездійсненною.

— Ви романтик?

— Деякою мірою так. Я думаю, можна говорити про суміш романтизму й пихатості. Проте хочу вірити в те, що і перше, і друге співіснують у мені в здорових формах.

«Можливість стати податковим юристом»

— Але ж Taxacademy — платний курс?

— Звичайно, але кошти, зібрані з наших учасників, ми спрямовуємо, по-перше, на просування самого курсу, а по-друге, на поліпшення його якості. Так, уже восени плануємо залучити для читання лекцій іноземних професорів з податкового права, що саме по собі не дешеве, але дуже корисне для наших слухачів задоволення.

— Розкажіть про Taxacademy

Taxacademy — це спільний проект платформи Taxlink і Київського національного університету ім. Т.Шевченка, який за 8 тижнів інтенсивного навчання дає максимум податкових знань. Це системний, цілісний курс, який об’єднує всі розділи податкового права, а його слухач при належній старанності дійсно має можливість стати саме податковим юристом. Тобто ми системно даємо знання в галузі податкового права в їх взаємозв’язку, що дуже важливо!

— Хто ваші лектори?

— Передавати студентам податкові знання будуть судді, експерти-практики в галузі оподаткування й викладачі фінансового права юридичного факультету КНУ.

— Ви підготувалися до Taxacademy, видавши книжки з оподаткування?

(Сміється). Якщо припустити, що ми почали готуватися з 2014 року, коли вийшла наша перша книжка, то так. Проте слід визнати, що видання Jurimex і Taxlink стали відмінною підмогою для Taxacademy. По суті, наша серія охоплює всі податки (крім податку на прибуток).

— Що отримують ваші слухачі після закінчення Taxacademy?

— По-перше, знання. Крім того, кожен слухач має право пройти спеціальне тестування, яке покаже, наскільки підвищилася його кваліфікація. При успішному проходженні видається додатковий сертифікат, який слугуватиме привілеєм у роботі. Крім того, Taxacademy — це своєрідний вхід у професію податкового юриста: дуже складну, але дуже затребувану.

— Минулого року на замовлення Міністерства фінансів Taxlink розробив законопроект про реформу податкової відповідальності. Яка його подальша доля?

— Такий проект дійсно був розроблений, проте не тільки нами. Над проектом працювала ціла група, створена міністерством. У результаті вийшов непоганий і, як тепер модно говорити, «на думку експертів», гідний документ. Ми репрезентували реформу в грудні минулого року.

Нині документ повинен бути поданий Мінфіном на розгляд Кабінету Міністрів. Проте в нашій країні інтерес до змін податкового закону чомусь утрачається після Нового року й поновлюється восени. Із цією національною традицією ми пов’язуємо відстрочення його ухвалення.

— Скажіть, ви ведете стільки некомерційних, відверто соціальних проектів. На основну роботу вистачає часу?

— Якщо чесно, мені складно сьогодні сказати, яка робота є основною, оскільки все, чим займаюся, я роблю з повною віддачею й душею. Дуже допомагають партнери та люди, які поряд. Так уже склалося, що чим більше в тебе проектів і напрямів розвитку, тим більше часу на їх утілення в життя. Час — поняття відносне, воно здатне змінюватись у своїй течії залежно від зовнішніх чинників.