Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 14/2018. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 14/2018

06.04.2018 13:50
3150

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 14 (1364). 7 - 13 квітня 2018 року.


П’ятий круглий стіл, який відбувся у Верховному Суді, слугував полем для обговорення гострих питань податкового права. Представники адмін’юстиції відзначили доцільність такого тренінгу. У кого просити допомоги у вирішенні заплутаних податкових справ і як позбутися проблеми нестачі фахівців у цій галузі? На ці та інші запитання «ЗіБ» відповів почесний президент Jurimex, президент Асоціації податкових радників, д.ю.н., адвокат Данило ГЕТМАНЦЕВ.

Зміна поколінь правників — природний процес, і ми бачимо, як на найвищі посади приходять фахівці, які вчилися та працювали вже за часів незалежності України. Отже, мають новий світогляд, нові ідеали та переконання. «ЗіБ» поспілкувався з одним із представників нової генерації правників — керуючим партнером ТОВ «Юридичне бюро Сергєєвих», членом Ради адвокатів Одеської області, к.ю.н. Юрієм СЕРГЄЄВИМ, який має за плечима 20-річний досвід адвокатської діяльності. І не тільки…

У Касаційному кримінальному суді у складі Верховного Суду вважають, що ухвалою про дозвіл на проведення позапланової перевірки слідчий суддя зробив спробу змінити порядок здійснення повноважень органами досудового розслідування. Про це читайте у статті «Мудрована рокіровка».

«Гарному фахівцю реформа не заважає». Показники щодо ефективності роботи приватних виконавців вищі за аналогічні показники державних. Однак європейські партнери наполягають на пришвидшенні реформи шляхом збільшення кількості «приватників» та закріплення в законодавстві дієвих інструментів для їх діяльності. Вітчизняні ж фахівці пропонують прийняти Цивільний виконавчий кодекс.

Найголовнішою чеснотою судді повинна бути жадоба навчання, аби спілкуватися однією мовою. Завдяки всебічному обговоренню важливих питань у майбутньому можна набагато ефективніше вирішувати будь-які спори. Керуючись такою думкою, у Києві організували круглий стіл для визначення найгостріших кутів адміністративного судочинства. Репортаж із заходу – у матеріалі «Scientia potentia est».

Розглядаючи подання третьої дисциплінарної палати про тимчасове відсторонення судді, члени Вищої ради правосуддя вказали на порушення, яких слід уникати, щоб не потрапити до Національної школи суддів. Докладніше – у статті «Направили на підвищення».

«Як повернути судовий збір?». На практиці нерідко трапляються випадки, коли в особи виникає право на повернення сплаченого судового збору в повному обсязі або частково. В одних випадках ДКС перерахує кошти самостійно, в інших — платнику доведеться проявити активність.

Довести платоспроможність батька та змусити його дбати про нащадка стало легше. Найефективнішим інструментом виявилось обмеження виїзду за кордон. Проте вилучення посвідчення водія може затягтися на місяці і навіть роки. Про це дізнаєтеся зі статті «У добровільно-примусовому порядку».

Наприкінці лютого 2018 р. Окружний адміністративний суд м.Києва виніс рішення в спорі між КДКА регіону та ВКДКА. Цим рішенням суд якщо й не перекреслив систему органів адвокатського самоврядування, то точно не додав авторитету інститутові адвокатури. Зважаючи на свіже рішення Великої палати Верховного Суду, можна оцінювати перспективи завершення цього процесу. Докладніше у статті «Не туди подалися».

Однією з основних новацій процесуального законодавства стало запровадження інституту зразкової справи. За задумом авторів, він покликаний зменшити навантаження на суддів та сприяти швидкому розгляду великої кількості справ. Однак, попри оптимістичні прогнози, у деяких випадках цей інститут може негативно позначитися на оперативності та ефективності вирішення спорів. Чому, - дізнайтеся з матеріалу «Зразкове судочинство».

15 березня набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу, якими передбачено право оскаржувати повідомлення про підозру. Цю новелу, як і деякі інші, юридична спільнота сприйняла неоднозначно, а практика її застосування почне формуватися тільки у найближчі кілька місяців. Але дещо можна сказати вже зараз. Що саме, - читайте у статті «Не повідомлений, отже, не підозрюваний».

Аби відповідати певній статистиці, парламентарі вже тривалий час працюють не стільки над якістю, скільки над кількістю законопроектів. Як наслідок, маємо реформи заради реформ. Хаос простежується і в регулюванні франчайзингових відносин. Докладніше у матеріалі «Гірка кава в новому стаканчику».

Уже понад рік країна живе за новими нормами Конституції, що передбачають виключне представництво адвокатами інтересів клієнта в судах. З якими нововведеннями доводиться стикатися при виконанні цієї функції? Які плюси та мінуси для бізнесу й адвокатури принесла процесуальна реформа в частині якості судового захисту? П’ять нових правил представництва клієнта в суді можна дізнатися у статті «Захист у всеозброєнні».

Закон і Бізнес