Закон і Бізнес


ФДМУ затвердив перелік об’єктів приватизації на 2018 рік


06.04.2018 10:17
Олександра Федотова, партнер, адвокат, к.ю.н., ADER HABER
6358
6358

27 березня Фонд державного майна України своїм наказом № 447 затвердив перелік об’єктів, що підлягають приватизації у 2018 році, серед яких є пакети акцій (часток) господарських товариств; єдині майнові комплекси державних підприємств і їх структурні підрозділи, у тому числі ті, що передані в оренду; окреме майно; об’єкти незавершеного будівництва, законсервовані об’єкти; об’єкти соціально-культурного призначення.


Нагадаємо, 7 березня 2018 року набув чинності новий Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна».

Відповідно до вказаного закону, ФДМУ затверджує перелік об’єктів малої приватизації державної власності, що підлягають приватизації (ч. 3 ст. 11).

Перелік об’єктів великої приватизації державної власності, що підлягають приватизації, затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням ФДМУ (ч. 2 ст. 11).

Перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації, ухвалюється місцевою радою (ч. 4 ст. 11).

Формування та затвердження переліку об’єктів, що підлягають приватизації, є початковою стадією процедури приватизації, яка, зокрема, включає: опублікування переліку об’єктів, що підлягають приватизації, в офіційних друкованих виданнях державних органів приватизації, на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України, на офіційних сайтах місцевих рад та в електронній торговій системі; прийняття рішення про приватизацію; прийняття місцевою радою рішення про приватизацію об’єкта комунальної власності; опублікування інформації про прийняття рішення про приватизацію об’єкта та у випадках, передбачених цим Законом, інформації про вивчення попиту для визначення стартової ціни; проведення інвентаризації та оцінки відповідно до законодавства; проведення у випадках, передбачених законом, аудиту, екологічного аудиту об’єкта приватизації; перетворення державного або комунального підприємства в господарське товариство у процесі приватизації у випадках, передбачених цим Законом; затвердження плану розміщення акцій акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, у випадках, передбачених цим Законом, та його виконання; затвердження у випадках, передбачених цим Законом, умов продажу об’єктів приватизації, розроблених аукціонною комісією; опублікування інформації про умови продажу, в тому числі стартову ціну об’єкта приватизації; проведення аукціону, укладення договору купівлі-продажу; укладення договору купівлі-продажу в разі приватизації об’єкта шляхом викупу; опублікування інформації про результати приватизації; прийняття рішення про завершення приватизації (ч. 1 ст. 10).

Покупцями об’єктів приватизації можуть бути: громадяни України, іноземні громадяни; юридичні особи, зареєстровані на території України, за певним виключенням; юридичні особи інших держав, за певним виключенням (ч. 1 ст. 8). Не можуть бути покупцями, зокрема, покупці, які зареєстровані в офшорних зонах (згідно з переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України) з непрозорою структурою власності (бенефіціарні власники яких не розкриті на 100 відсотків), а також покупці, які походять з держави-агресора; юридичні особи, зареєстровані згідно із законодавством держав, включених FAТF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, а також юридичні особи, 50 і більше відсотків статутного капіталу яких належать прямо або опосередковано таким особам; юридичні особи, інформація про бенефіціарних власників яких не розкрита в порушення вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»; фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції», а також пов’язані з ними особи та інші (ч. 2 ст. 8).

Закон і Бізнес