Закон і Бізнес


На власний ризик держави


№14 (1364) 07.04—13.04.2018
4703

Дотепер в Україні не було реалізовано жодного масштабного проекту на умовах концесії. В Уряді вважають, що усе через недосконалість чинного законодавства, яке регулює концесійну діяльність, бо воно не відповідає передовим міжнародним практикам.


У пояснювальній записці до нової редакції закону "Про концесії" (проект №8125) зазначається, що ним систематизовані чинні законі в цій галузі, імплементовано кращий міжнародний досвід, усунено виявлені неточності та правові колізії.

Наразі проект прийнятий у першому читанні. Тепер буде передбачено чітке розмежування регулювання концесії та інших форм державно-приватного партнерства. Визначена єдина і, звичайно, прозора процедура вибору концесіонера;

Спрощуватиметься процедура виділення земельних ділянок для таких проектів,  Причому, такий проект може ініціювати не тільки держава, а й сам потенційний консеціонер.

Для підготовки проектів залучатимуться радники та незалежні експерти. Щоправда, до останніх не висувається жодних вимог щодо освіти чи досвіду.