Закон і Бізнес


Проект про звільнення судді від відповідальності слід доопрацювати, - Омбудсман


03.04.2018 12:35
3564

Законопроект про звільнення судді від кримінальної відповідальності через тиск не може бути прийнятий Верховною Радою, оскільки суперечить міжнародним стандартам та Конституції України.


Таку думку висловила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова стосовно проекту Закону № 2545 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності судді», що розглядався під час погоджувальної ради керівників фракцій і голів Комітетів Верховної Ради України.

У секретаріаті Омбудсмана проаналізували проект та зробили висновок, що він не може бути прийнятий у першому і другому читанні. Уповноважений звернулася до народних депутатів не приймати законопроект в цілому, а підтримати за основу, аби внести пропозиції щодо приведення документа у відповідність із законодавством.

Насамперед йдеться про можливість звільнення судді від кримінальної відповідальності, якщо на нього чинився тиск. Законопроектом обмежено коло осіб, які можуть чинити тиск - окрім голови суду, його заступників чи службових осіб, які мають особливе спеціальне становище, на суддю може вплинути головуючий суду, інші судді, прокурор. На переконання Уповноваженого, коло осіб, які можуть незаконно впливати на суддю, взагалі не повинно обмежуватись.

«Також в законопроекті виписане «звільнення від кримінальної відповідальності судді можливе лише після надання ним належних і допустимих доказів здійсненого на нього тиску». Це положення є неприпустимим, оскільки воно суперечить статті 62 Конституції України про презумпцію невинуватості,- зазначила Л.Денісова.

Закон і Бізнес