Закон і Бізнес


Економісти обрахують середню вартість години роботи адвоката


02.04.2018 17:25
15123

Рада адвокатів України створить робочу групу, до якої залучать економістів, аби визначити розмір середньої вартості однієї години, що витрачається адвокатом на представництво в суді, іншу професійну допомогу (підготовка справи до розгляду, збирання доказів тощо). Також у РАУ хочуть дослідити вартість послуг помічника адвоката у співвідношенні до мінімальної заробітної платні.


Питання ціноутворення на ринку адвокатських послуг стало актуальним через нові положення процесуального законодавства, де передбачено відшкодування гонорару адвоката за рахунок судових виплат, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу НААУ.

Нагадаємо, ч.3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу відносить до витрат, пов’язаних з розглядом справи, витрати на професійну правничу допомогу. При цьому кодексом передбачено, що розмір виплат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт, витраченим адвокатом часом, обсягом послуг та ціною позову.

«Якщо складність справи та обсяг робіт судом можуть бути визначені самостійно, то визначення часу потребує додаткового доказування. У деяких випадках визначення часу та значення справи для окремої сторони не передбачено законодавством. Відтак, суд може відмовити у відшкодуванні відповідних судових витрат», - переконаний адвокат Ілля Солод, який звернувся до Ради адвокатів України за роз’ясненнями стосовно середньої вартості години роботи адвоката.

Він вказав на те, що передбачений кодексом порядок визначення винагороди за професійну правничу допомогу суперечить положення профільного закону про адвокатуру та Правилам адвокатської етики. Відповідно до них, гонорар визначається сторонами договору про надання правової допомоги. Аналогічну колізію створено у Кодексом адміністративного судочинства і Цивільним процесуальним кодексом.

«Зважаючи на відсутність єдності у визначення витрат на професійну правничу допомогу в процесуальному законодавстві, Законі і Правилах адвокатської етики, суб’єктивні підходи учасників судового процесу, вірогідним є виникнення спору щодо розміру гонорару в майбутньому. Визначальним доказом у такому спорі буде ухвалене на користь клієнта судове рішення, яким знижено розмір виплат на надання професійної правничої допомоги, що жодним чином не сприятиме забезпеченню гарантій адвокатської діяльності», - звернув увагу юрист.

Він зауважив, що це створює для учасників справи додатковий обов’язок обґрунтування обрання конкретного адвоката, призводить до ризиків втрати стороною, на користь якої ухвалено рішення, частини реально понесених судових витрат.

Новостворена робоча група, до якої увійшов також й І.Солод, має визначити розмір середньої вартості однієї години, що витрачається адвокатом на представництво в суді, іншої професійної допомоги (підготовка справи до розгляду, збирання доказів тощо), а також вартість послуг помічника адвоката у співвідношенні до мінімальної заробітної платні.

При цьому мають бути враховані такі фактори, як стадія судового процесу, обсяг та якісне наповнення документів, місце надання правничої допомоги (Україна та іноземні юрисдикції), кваліфікація та досвід адвоката.

Закон і Бізнес