Закон і Бізнес


Українці вимагають від естонського центробанку спростування поширеної негативної інформації


30.03.2018 17:14
274906

Українські акціонери Versobank AS Вадим Єрмолаєв і Станіслав Віленський вимагають від Центробанку Естонії офіційного спростування інформації про те, що на момент відкликання ліцензії їх банк «систематично порушував правила по боротьбі з відмиванням коштів».


Про це йдеться в їх відкритому листі, текст якого наводить «Закон і Бізнес».

26 березня Європейським центробанком було прийнято рішення про відкликання ліцензії Versobank AS. При цьому на сайті регулятора було опубліковано коментар заступника голови естонського центробанку Мадіса Мюллера про зв'язок цього рішення з недотриманням банком законодавства в сфері боротьби з відмиванням коштів.

«Дані висловлювання викликають у нас, акціонерів банку, справедливе обурення», - відзначають Вадим Єрмолаєв і Станіслав Віленський, а також наводять власну аргументацію.

«Протягом шести років роботи на банківському ринку Естонії ми з повагою і розумінням ставилися до рішень регулятора і його зусиль з очищення ринку від сумнівних операцій. Коли проведені в 2015 році перевірки Versobank AS виявили вразливості в процедурах контролю, акціонери банку доклали максимум зусиль щодо усунення наявних недоліків. Ми замінили топ-менеджерів банку і офіцерів, відповідальних за боротьбу з відмиванням коштів; ми добилися поліпшення внутрішніх процедур і посилення критеріїв оцінки операцій клієнтів. Ми свідомо пішли на припинення роботи з багатьма клієнтами, які не були готові до жорстких стандартів контролю їх операцій.

Замість того, щоб заохотити ці заходи, естонський регулятор голослівно звинуватив банк у недотриманні законодавства про боротьбу з відмиванням грошей за підсумками перевірок трирічної давнини, не навівши жодного конкретного і свіжого прикладу.

Ще одним приводом для невдоволення зі слів пана Мюллера став великий відсоток клієнтів-нерезидентів та вкладів цих нерезидентів в структурі пасивів банку. При цьому представник регулятора сам визнав, що це особливість багатьох банків Європи, які працюють на маленьких ринках, але не пояснив чому був покараний тільки Versobank. Також він забув згадати що статтею 63 Договору про Європейський Союз гарантовано право на вільне розміщення капіталу, яке дозволяє нерезидентам вільно проводити операції в європейських банках.

«Закриття Versobank є сигналом того, що в естонській банківській системі немає місця відмиванню грошових коштів», - йдеться в повідомленні Центробанку Естонії. Але насправді це ясний сигнал того, що будь-який інвестор може стати жертвою непередбачуваного свавілля влади Естонії, незалежно від його зусиль щодо дотримання національного законодавства і вкладу в розвиток національної економіки та культури.

Нам не хотілося б думати, що ліквідація Версобанка є прикладом вибіркового застосування закону тільки тому що ми, власники банку - українці. Адже інші європейські банки зі схожою структурою активів і значно слабшим контролем продовжують працювати».

У зв'язку з цим, Вадим Єромолаєв і Станіслав Віленський вимагають від естонського регулятора офіційного спростування інформації про те, що на момент відкликання ліцензії банк «систематично порушував правила по боротьбі з відмиванням коштів».

У разі, якщо таке спростування не буде опубліковано найближчим часом, акціонери банку обіцяють захищати своє добре ім'я способами, передбаченими законом.