Закон і Бізнес


Про послуги для пільговиків


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
4878

Відсутність у державному бюджеті грошей на субвенції не звільняє посадовців від обов’язку погашати заборгованість за надані послуги. Це підкреслив Касаційний господарський суд у постанові від 23.03.2018.


Дніпропетровська філія публічного акціонерного товариства «Укртелеком» звернулася до суду з позовом, в якому вимагала стягнути з районного управління соціального захисту населення кошти в розмірі 309316 грн. На цю суму абонентам пільгових категорій у 2016 р. були надані послуги, а вартість останніх мала бути відшкодована за рахунок надходжень із держбюджету. Суд першої інстанції позов задовольнив і на додачу стягнув з відповідача понад 4000 судового збору. Апеляційний суд вердикт скасував і поклав на «Укртелеком» обов’язок сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги. Не погоджуючись із рішенням, «телекомунікаційники» звернулися до касаційного суду.

У постанові №904/6252/17 КГС зазначив таке. Законодавство не встановлює залежності відшкодування вартості послуг, наданих пільговим категоріям громадян, від фактичного забезпечення видатків місцевих бюджетів. Телекомунікаційні послуги на пільгових умовах надано не з власної ініціативи, а на виконання законодавчих вимог. Як наслідок, уповноважений на те державою орган — відповідач у справі — має відшкодувати позивачеві понесені ним витрати.