Закон і Бізнес


Про втрату права користування


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
11486

Не варто сподіватися на право проживати в помешканні колишніх родичів лише через штамп про реєстрацію. Власники житлової нерухомості можуть скасувати реєстрацію користувачів, не боячись ніяких підводних каменів, але в рамках закону.


Такого висновку дійшов Касаційний цивільний суд у постанові від 1.02.2018, спростувавши доводи апеляційного суду про поважність причини непроживання відповідача в спірному житлі у зв’язку з навчанням або роботою.

Рішення другої інстанції також було вмотивоване, зокрема ст.6 закону «Про вільне пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», яка дає можливість проживати за кількома адресами, а реєструватися на власний вибір в одному з місць проживання.

Однак посилання на вищевказані норми КЦС відхилив, указавши на неправильне застосування судом норм матеріального права, та залишив у силі рішення першої інстанції, яка задовольнила позов у справі №283/1443/16-ц на підставі ч.2 ст.405 ЦК та визнала особу такою, яка втратила право користування житловим приміщенням.