Закон і Бізнес


Життя — труба

У Гонконзі знайшли альтернативу кліткам і нанобудинкам


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
5182

Щоб допомогти тим, хто не може купити хоч щось схоже на помешкання, в Гонконзі збираються переробляти в мікроквартири... гігантські бетонні труби. Можливо, це — геніальне вирішення проблеми нестачі житла.


В урбанізованому Гонконзі з населенням 7,4 млн чоловік багато хто не в змозі купити нормальне житло. Густота населення тут надзвичайно висока, і такі ж високі ціни на житло.

Деякі архітектори експериментують з так званими нанобудинками. Одна з таких квартир площею понад 11 м2 була недавно продана більш ніж за $242 тис.

Найбільш зневірені почали жити в тому, що інакше як кліткою не назвеш. І за ці клітки площею 1,5 м2 ще треба платити оренду. «Типовий будинок-клітка складається з триярусного ліжка. Щоб створити ілюзію захищеності й приватності, тут використовується сітка. Нагадує в’язницю», — розповів Бі-Бі-Сі місцевий архітектор Джеймс Лоу.

Причому життя в клітці, за словами архітектора, не надто дешевше за наножитло — близько $400 щомісячно. І Дж.Лоу пропонує нове вирішення проблеми.

Одна з ідей, над якою він зараз працює, — «оподи» (англ. OPod — «кругла капсула»). Це мікроквартири, обладнані всередині гігантських бетонних водопровідних труб діаметром 2,5 м. Ставлячи одну на іншу, можна швидко побудувати на порівняно невеликій площі багатоквартирний будинок. «Ми можемо купувати їх досить дешево, оскільки у компаній-підрядчиків їх у надлишку», — стверджує архітектор.

Як визнає Дж.Лоу, це, звичайно, не розв’яже проблеми житла в Гонконзі в довгостроковій перспективі. Але на це він і не розраховував.

Але в умовах, коли зарплати жителів Гонконгу не встигають за зростанням цін, тимчасові рішення (такі, як будинки - «оподи») необхідні. Інакше єдиною альтернативою буде життя в клітці.