Закон і Бізнес


Хальт, натюрліх!

Німців позбавили права на голизну через обурення туристів


Відвідувачі фітнес-клубу на Курфюрстендамм переодягаються на очах у всього міста.

№13 (1363) 31.03—06.04.2018
Володимир ЄСИПОВ, DW
8147

Право бути голим у компанії незнайомих реалізується в Німеччині щодня в саунах, а влітку — біля будь-якого озера і навіть за два кроки від Рейхстагу. Це спантеличує приїжджих, але свобода особистого простору для німців — святе.


Публічна нагота у Німеччині не заборонена. Але недавно в столиці вибухнув скандал. На сторінці у Фейсбуку найбільшого спа-центру міста з’явилося оголошення: «У зв’язку з численними зверненнями наших гостей ми просимо вас з 1 березня носити халати за межами саун і басейнів».

Інакше кажучи, голяка (а в Німеччині заведено заходити в сауну без купальників і будь-якого «текстиля» на тілі) тепер можна перебувати тільки в саунах і басейнах. А ходити у такому вигляді по території спа-центру — ні.

Прикривати халатами тіла прихильників натуризму нібито змушують через скарги... американців і британців, які описували фривольні німецькі звичаї на інтернет-порталах, а також гостей з католицької Італії.

Хвиля обурення замахом на національні традиції докотилася до бундестагу. Втім, рішення про обов’язкове носіння халатів називають внутрішньою справою спа-центру, чималу частку гостей якого становлять саме іноземці.

За словами директора, з моменту відкриття центру гостей просили носити халати за межами саун. Тепер же це прохання стало частиною правил. «Але в нашій концепції нічого не змінилося, — запевняє директор. — Можна засмагати голяка на відкритому повітрі».