Закон і Бізнес


Незабаром впровадять процедуру споживчого банкрутства, – експерт


22.03.2018 11:45
4309

Незабаром в Україні може з’явитися процедура споживчого банкрутства, спрямована на допомогу громадянам в погашенні боргів.


Про це розповів юридичний радник Центру комерційного права, член Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих Ігор Ніколаєв під час конференції «Новації судової реформи, вплив на конкурсний процес», повідомляє кореспондент видання «Закон і Бізнес».

За словами І. Ніколаєва, зобов’язання врегулювати сферу банкрутства в Україні Гарант Конституції взяв на себе під час міжнародного фінансового форуму в Давосі. Результатом обіцянок стали кілька законопроектів, присвячених банкрутству, зареєстрованих в парламенті. Після тривалих дискусій світ побачив проект 8060 – проект Кодексу з процедур банкрутства.

Проект кодексу складається з двох частин. Перша присвячена корпоративному банкрутству. Запропоновані зміни передбачають такі завдання:

– підвищення ефективності процедур банкрутства;

– скорочення термінів процедури;

– виключення посягань на майно боржника, шляхом впровадження обов’язкової процедури продажу майна на електронному аукціоні;

– зміна процедури оскарження;

– встановлення більшої відкритості процедури банкрутства перед кредиторами.

Друга частина охоплює процедуру банкрутства фізичної особи, що не здійснює підприємницьку діяльність. Мета цієї процедури не списати борг, а допомогти особі його погасити.

Конференція організована Всеукраїнською самоврядною організацією фахівців конкурсного процесу і юридичною компанією LCF.

Закон і Бізнес