Закон і Бізнес


Медпослуги по-сімейному

Декларація про вибір лікаря: чому, як і коли її слід підписати


20.03.2018 15:19
Ганна Гаро, керівник ЮФ «Гаро та партнери», Оксана Бобак, юрист ЮФ «Гаро та партнери»
58976

28 грудня 2017 року Президент підписав закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який дав старт медичній реформі. Одним із ключових елементів змін, що очікують українців у сфері охорони здоров’я в 2018 році, стало запровадження системи «гроші ходять за пацієнтом».


Її суть полягає у тому, що заробітна плата сімейних лікарів, дільничних педіатрів і терапевтів буде напряму залежати від кількості пацієнтів, які уклали з лікарем відповідну декларацію про вибір лікаря. На думку Міністерства охорони здоров’я, такі зміни мають на меті підвищити зацікавленість медичних закладів у своїх пацієнтах та в цілому підвищити рівень надання медичних послуг.

Прес-служба МОЗ повідомила, що національна кампанія «Обери свого лікаря» офіційно розпочнеться 1 квітня 2018 року. Саме з цієї дати кожен пацієнт зможе самостійно, на свій розсуд, незалежно від місця проживання та реєстрації обрати бажаного лікаря первинної ланки медичної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) у будь-якому закладі охорони здоров’я на території України. З мережею зареєстрованих медичних закладів та лікарів можна ознайомитись і на сайті електронної системи охорони здоров’я «eHealth».

За цим документом, держава буде платити лікарю зарплату. За одного пацієнта медик отримає 370 грн. на рік, з 2019 — 450. Тариф за прийом пенсіонерів і дітей буде вищим — 740 грн. Однак ці гроші отримуватиме не лікар, а лікарня. Розподіляти гроші буде головлікар.

Законодавчо закріплено, що в разі неможливості обрання лікаря пацієнт має право звернутися до уповноваженого органу, яким є Національна служба здоров’я України або її територіальні органи, по роз’яснення, пов’язані з наданням первинної медичної допомоги та забезпеченням пацієнту можливості реалізувати його право на вибір лікаря (ч.3 ст.9 закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі — закон). Національна служба здоров’я певним чином і є національним страховиком, але оформляється не «страховка», а декларація.

Пацієнт (його законний представник) зможе безпосередньо реалізувати своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (ч.2 ст.9 закону).

При цьому надавачами медичних послуг вважаються заклади охорони здоров’я усіх форм власності та фізичні особи — підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення з головними розпорядниками бюджетних коштів (п.4 ч.1 ст.2 закону). Їм заборонено відмовляти у прийнятті декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та веденні пацієнта, зокрема, на підставі наявності у пацієнта хронічного захворювання, його віку, статі, соціального статусу, матеріального становища, зареєстрованого місця проживання. Разом з тим, як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, лікар може відмовити пацієнту в підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: для сімейного лікаря — 1800, для терапевта — 2000, для педіатра — 900.

Надавачі медичних послуг також повинні підписати договір про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України. Такий договір вважається укладеним на користь третіх осіб — пацієнтів у частині надання їм медичних послуг та лікарських засобів. Його істотними умовами є перелік та обсяг надання пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій; умови, порядок та строки оплати тарифу; фактична адреса надання медичних послуг; права та обов’язки сторін; строк дії договору; звітність надавачів медичних послуг; відповідальність сторін. Разом з тим Національна служба здоров’я України була створена відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 27.12.2017 №1101, однак нині фактичної діяльності ще не провадить, а її початок прогнозується аж на червень 2018 року.

Підписання декларації про вибір лікаря для дітей, осіб з обмеженою дієздатністю, недієздатних осіб буде здійснюватися їхніми законними представниками (батьками, опікунами, піклувальниками) відповідно до норм Цивільного кодексу. Разом з тим у цьому контексті не варто забувати про те, що згідно з чинним законодавством фізична особа, яка досягла 14 років і звернулася по надання їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій (ч.2 ст.284 ЦК).

Для підписання декларації пацієнту потрібно звернутися до відповідного закладу охорони здоров’я, де працює обраний ним лікар. При цьому медичний заклад має бути підключеним до електронної системи охорони здоров’я «eHealth». Цю інформацію можна уточнити у реєстратурі або у лікаря чи перевірити самостійно за посиланням.

Пацієнт повинен мати із собою паспорт, податковий номер і мобільний телефон за їх наявності. Якщо таке підписання здійснюватиметься щодо дитини, то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт і податковий номер) одного з батьків або опікунів. Для підписання декларації з особами, які перебувають під опікою (піклуванням), необхідно буде надати паспорт і податковий номер як опікуна (піклувальника) так і особи, що перебуває під опікою (піклуванням), а також документи, що посвідчують факт наявності опіки (піклування).

Залежно від медичного закладу лікар, медсестра чи реєстратор уносять дані пацієнта в електронну систему охорони здоров’я «eHealth», просять назвати код, який надійде СМС-повідомленням. Якщо у пацієнта відсутній мобільний телефон, його документи фотографують чи сканують, щоб долучити до декларації в електронній системі. Пацієнту роздруковують примірник декларації для перевірки правильності всіх даних, та в разі відсутності помилок роздруковують остаточний варіант декларації у двох екземплярах і надають для підпису пацієнту. Один із примірників залишатиметься у пацієнта, інший — у медичному закладі. Зразок декларації був опублікований на офіційному сайті МОЗ.

Декларація про вибір лікаря не має визначеного терміну дії, однак при бажанні пацієнта обрати іншого лікаря це можна буде зробити у будь-який час, підписавши іншу декларацію. У разі вибору іншого лікаря попередню декларацію не потрібно буде скасовувати, оскільки зміни автоматично збережуться у електронній системі охорони здоров’я «eHealth». З моменту підписання декларації пацієнт має право звертатися по надання первинної медичної допомоги до обраного лікаря. При цьому вартість такої допомоги буде сплачуватися медичному закладу за рахунок коштів державного бюджету в межах державного гарантованого пакета. Так, згідно з розробленими законодавчими змінами в межах державного гарантованого пакета держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів держбюджету необхідних медичних послуг і лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні, частково — на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг (ч.1 ст.5 закону). Процес оплати послуг державою розпочнеться відразу після автономізації — реорганізації (перетворення) закладів охорони здоров’я з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства та укладення ними договорів про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України. Так, до 1 липня 2018 року всі заклади охорони здоров’я первинного рівня мають стати комунальними підприємствами, а з 1 липня медичні заклади первинної ланки медичної допомоги фінансуватимуться Національною службою здоров’я.

Крім цього, згідно з п.2 «Прикінцевих та перехідних положень» закону тимчасово, протягом 2018—2019 років, за рішенням Кабінету Міністрів допускається фінансування первинної медичної допомоги комунальними закладами охорони здоров’я, що не уклали договори про медичне обслуговування населення з уповноваженим органом, шляхом надання субвенцій з державного бюджету відповідним місцевим бюджетам. Таким чином, нині фінансування медичних закладів здійснюється відповідно до субвенцій.

Лікарі первинної медичної допомоги будуть виписувати медичні довідки, в тому числі в дитячий садок, школу, басейн, рецепти на ліки. Надання вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги та медична реабілітація здійснюватимуться за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або лікуючого лікаря в порядку, передбаченому законодавством, крім випадків, коли згідно із законодавством направлення лікаря не вимагається (ч.5 ст.9 закону).

Міністерство охорони здоров’я зазначає, що у випадку відпустки чи хвороби обраного пацієнтом спеціаліста його буде заміняти інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо пацієнту знадобиться медична допомога в іншому населеному пункті, він зможе звернутися до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Варто зауважити, що визначитись зі своїм вибором українцям бажано до 1 липня 2018 року, адже з цієї дати медичні заклади фінансуватимуться Національною службою здоров’я відповідно до декларацій. З 1 січня 2019 року пацієнти, які не оберуть сімейного лікаря та не підпишуть з ним декларацію, оплачуватимуть медичні послуги на первинному рівні.

Закон і Бізнес