Закон і Бізнес


Порушення Феміду не красять


№50 (1089) 15.12—21.12.2012
2964

У Москві суддю у відставці позбавили статусу за те, що вона 12 разів порушила Правила дорожнього руху. Уникнути покарання їй допомагав статус і особливий порядок притягання суддів до адміністративної відповідальності.


Марина Киртичук протягом 8 років працювала федеральним суддею в Кунцевському райсуді м.Москви. Після виходу у відставку проти неї порушили 12 адміністративних справ за порушення Правил дорожнього руху. Проте на прохання М.Киртичук ДІБДР припинила провадження у всіх справах через її статус судді у відставці, що гарантує недоторканність. Як наголошується в повідомленні, сам факт порушень при цьому не оскаржувався.

Згодом матеріали про припинення цих адміністративних справ надійшли з бази даних ДІБДР в Мосміськсуду. Його голова Ольга Єгорова звернулася в кваліфікаційну колегію з поданням, у якому вказала, що М.Киртичук зробила вчинки, що порочать статус судді і які підривають авторитет судової влади.

У результаті кваліфколегія позбавила М.Киртичук статусу судді у відставці. Як наголошується в повідомленні, особливий порядок притягнення суддів до адміністративної відповідальності не означає безкарності за правопорушення. Недоторканність судді необхідна для гарантування незалежності його професійної діяльності. «М.Киртичук неодноразово використовувала інститут недоторканності суддів на догоду особистим інтересам», — мовиться в повідомленні.

М.Киртичук оскаржила це рішення у Верховному суді РФ, проте там постанову кваліфколегії визнали законною.

Згідно із законом РФ «Про статус суддів» після відставки за суддями зберігається особливий статус, що гарантує їм недоторканність, пільги на лікування, проїзд, а також підвищену пенсію.