Закон і Бізнес


Судді ВС зазначили основні досягнення судової реформи


Фото з фейсбук-сторінки О.Павленко

16.03.2018 11:34
5418

Створення нового Верховного Суду і впровадження нових процесуальних кодексів учасники І Судового форуму Асоціації адвокатів України вважають найбільш значущими досягненнями судової реформи.


Не слід думати, що реформа проводилася похапцем, запевнив присутніх секретар пленуму ВС Дмитро Луспеник. Кодекси розроблялися кілька років за участю провідних юристів, вчених, суддів. А основною їх філософією стало закріплення на законодавчому рівні процедур напрацьованих вітчизняною і зарубіжною судовою практикою. Тільки в Цивільному процесуальному кодексі Д.Луспеник нарахував 96 новел, які раніше ніколи не застосовувалися судами, передає журналіст «ЗіБ».

Також до досягнень судової реформи спікери відносять кадрову політику реформаторів. Кроком вперед називає включення до складу ВС не тільки професійних суддів, а й адвокатів і вчених суддя ВС Ганна Вронська. Вона зазначила, що склад колегій ВС побудований таким чином, щоб включити в них по одному судді вищого суду, одному судді апеляційного суду і одному адвокату або вченому. Це, впевнена Г. Вронська, вже дає позитивний результат щодо прийняття рішень ВС.

Самі ж адвокати і вчені, зазначила суддя Великої палати ВС Олександра Яновська цінують можливість використовувати свої знання і навички на благо судової системи.

Великі надії експерти покладають на те, що новий ВС сприятиме єднанню судової практики. А також з нетерпінням очікують на початок роботи електронного суду. Уже до кінця року, зазначив народний депутат Георгій Логвинський, фахівці планують розробити систему електронного документообігу в судах.

Закон і Бізнес