Закон і Бізнес


У рамках угоди


№11-12 (1361-1362) 17.03—30.03.2018
7939

Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює відповідний вирок і призначає узгоджену сторонами міру покарання.


На цьому наголосив Скадовський районний суд Херсонської області, узагальнивши практику щодо ухвалення вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення за 2017 р.

Відповідно до ч.1 ст.468 Кримінального процесуального кодексу у кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод: угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим; угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Впродовж 2017 р. судом ухвалено 60 вироків, з них 20 — із затвердженням угод про примирення та один — із затвердженням угоди про визнання винуватості.

Із 20 вироків із затвердженням угод про примирення у 13 справах особи обвинувачувалися у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.185 Кримінального кодексу. У двох справах обвинуваченими є особи, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності.

У одній справі подавалася апеляційна скарга на вирок суду, яким затверджено угоду про примирення, однак судом апеляційної інстанції було відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Особа у справі, де винесено вирок, яким затверджено угоду між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості, обвинувачувалася у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.199 КК. Особа була неповнолітня та раніше не судима. Вироком призначене покарання у виді позбавлення волі на 3 р., на підставі ст.ст. 75, 104 КК особа звільнена від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки. Вирок у даній справі не оскаржувався.