Закон і Бізнес


Як з очей, так і з екранів!

У кліпах побачили аморальність і заохочення злочинів


До забороненого списку потрапив і кліп Демет Акалин «Damn You Love». Мабуть, через те, що сцени в ньому відбуваються в турецькій лазні.

№10 (1360) 10.03—16.03.2018
7574

Турецька телерадіокомпанія (TRT) заборонила публічне виконання 208 пісень на всіх своїх каналах. Рішення пов’язане із посяганням на сімейні цінності та сепаратизмом.


Як відзначає Middle East Eye, композиції потрапляли в чорний список держкомпанії з 2016 року. Під забороною опинилися 142 турецькі і 66 курдських поп-пісень, серед них і треки популярних у країні виконавців Силі Генчокглу, Демет Акалин і Нукхет Дуру.

Серед причин названі пропаганда тероризму й аморальність, зокрема заподіяння шкоди сімейним цінностям, а також заохочення злочинів.

Після появи інформації TRT спростувала будь-яку спеціальну заборону. У повідомленні наголошувалося, що не демонструються лише кліпи, що порушують правила держрегулятора і містять сцени куріння та вживання алкоголю. Згідно із законом у Туреччині кадри з людьми, які палять або пиячать, не повинні показуватися, при цьому вони можуть бути просто розмиті.

Видання відзначає, що це перша подібна масова заборона з початку правління військових після державного перевороту 1980 року. При цьому обмеження на TRT не впливають на доступ до відео на інших платформах.

Критики говорять, що такі заборони свідчать про спроби уряду і правлячої партії нав’язати громадськості свої погляди. TRT і раніше піддавалася критиці за відмову надати навіть мінімальний ефірний час представникам опозиційних партій і наявність «чорного списку» політологів і аналітиків, які критикують позицію влади.

Недоброзичливці кажуть, що така політика суперечить самій суті телерадіомовлення, яке фінансується завдяки обов’язковим державним зборам, що включаються в рахунки за комунальні послуги.