Закон і Бізнес


Кошти боржників планують арештовувати автоматично


12.03.2018 16:09
3790

Щоб боржники не встигли вивести кошти з рахунків, чиновники напрацьовують законопроект, за яким автоматично можна буде блокувати їхні рахунки.


За повідомленням прес-служби Міністерства юстиції, запровадження електронного арешту коштів на рахунках боржника в банках та інших фінансових установах є одним із пріоритетних кроків реформи примусового виконання рішень, адже Україна взяла зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом щодо прийняття закону, який автоматизує процес збирання та примусово стягнення боргу, передає «ЗіБ».

Як зазначили в Мін’юсті, нині інформацію про рахунки боржника виконавець отримує шляхом направлення запиту до Державної фіскальної служби України. Однак ці дані стосуються лише юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

«Отримати інформацію про рахунки громадян можливо лише направивши запити до всіх банківських установ країни поштою. На практиці боржники встигають вивести кошти з рахунків, а деколи постанова взагалі губиться і не надходить до банку», – додають у міністерстві.

З метою підготовки відповідного законопроекту група українських фахівців ознайомилася з досвідом впровадження автоматичного арешту коштів у Хорватії і Португалії.

Так, у Хорватії електронний арешт коштів боржників на рахунках в банках через Фінансове агентство (FINA) запроваджено з 1 січня 2011 року. 32 банки, які на той час були в республіці, передали до FINA 654 667 невиконаних документів про стягнення коштів на загальну суму майже 8,7 млрд євро. Усі невиконані паперові документи були опрацьовані та внесені до електронної системи.

«Наразі агентство володіє інформацією про всі рахунки як юридичних, так і фізичних осіб, яка оновлюється щодня. Це гарантує блокування грошових коштів на банківських рахунках впродовж кількох хвилин», – ідеться в повідомленні міністерства.

У Португалії з 2013 року діє доволі проста система, що охоплює три стадії:

1) періодичне наповнення комерційними банками бази даних усіх рахунків фізичних і юридичних осіб, що утримується Центральним банком Португалії;

2) комунікація виконавців з Центральним банком для отримання інформації про рахунки боржників;

3) комунікація виконавців з комерційними банками, у яких відкриті рахунки боржників, для списання коштів з них.

При цьому Центральний банк не має повноважень на зміну інформації, що міститься у базі даних. Він виконує лише функцію утримувача системи та гаранта її функціонування. При цьому інформація, що міститься в базі даних, не відображає суми коштів на таких рахунках.

«Після впровадження в Португалії автоматизованої системи ефективність виконання у грошовому вимірі зросла у 30 разів», – зазначає прес-служба Мін’юсту.

Закон і Бізнес