Закон і Бізнес


Про встановлення батьківства


№10 (1360) 10.03—16.03.2018
17485

Апеляційний суд Одеської області залишив без задоволення скаргу чоловіка, який просив визнати його батьком дитини. Натомість у свідоцтві про народження як батько записана інша особа.


Позивач просив на підставі ст.128 Сімейного кодексу внести зміни до книги реєстрації народжень, де у відповідній графі зазначити його батьком, а також змінити по-батькові дитини.

Судом встановлено, що згідно зі свідоцтвом про народження батьками дитини є відповідачка та громадянин, залучений до участі у справі в якості третьої особи, які перебувають у шлюбі. На час розгляду справи вони проживають разом, мають повноцінну сім’ю, виховують та утримують неповнолітню дитину. Дитина вважає його своїм батьком.

Під час вагітності жінка повідомила позивача про цей факт, але чоловік не виявив бажання створити сім’ю чи бути батьком майбутньої дитини. Ці обставини визнані сторонами.

Крім цього, суд взяв до уваги, що однією з обов’язкових умов визнання батьківства у судовому порядку на підставі ст.128 СК, зокрема, є запис про батька дитини, зроблений відповідно до ч.1 ст.135 кодексу. Ця норма допускає проведення реєстрації народжень за прізвищем матері, а ім'я та по-батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Оскільки вимоги про внесення зміни до книги реєстрації народжень є похідними від вимог про визнання батьківства, а суд першої інстанції дійшов висновку про відмову в їх задоволенні, вимоги про реєстраційні зміни також не підлягають задоволенню. Такий висновок підтримала і колегія апеляційної інстанції, яка залишила без змін рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 20.05.2016.