Закон і Бізнес


Про реєстрацію пільговиків


№10 (1360) 10.03—16.03.2018
7638

Інформація про особу, яка має пільги, не може бути виключена з реєстру. У разі зміни місця проживання поза межами адміністративно-територіальної одиниці пільговик знімається з обліку за попереднім місцем проживання та стає на облік за новим.


До таких висновків дійшли адміністративні суди у справі №824/159/17-а.

Учасник бойових дій оскаржив у суді виключення відомостей про нього з Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, та просив зобов’язати департамент праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради нарахувати пільги з оплати житлово-комунальних послуг.

Постановою Першотравневого районного суду м. Чернівців позов задоволено частково. Вінницький апеляційний та Вищий адміністративні суди залишили це рішення без змін, зазначивши, що відповідач прийняв неправомірне рішення щодо виключення позивача з реєстру пільговиків.

Мотивуючи свій висновок, суди вказали, що у Положенні про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають пільги, затвердженому постановою КМ від 29.01.2003 № 117, не передбачено можливості виключення з реєстру інформації про пільговиків, а у разі зміни місця проживання.

Більше того, суди встановили, що позивач місце проживання не змінював. Тому в чиновників міськради не було підстав для його виключення з реєстру.

За таких обставин адміністративні суди дійшли висновку про наявність у позивача права на користування пільгами та зобов’язали поновити запис про нього в реєстрі осіб, які мають право на пільги, та понововити, власне, надання цих пільг.