Закон і Бізнес


Клопотань «дев’ятий вал»


Фото: konivjab.net

№10 (1360) 10.03—16.03.2018
9568

З 15 березня у низці місцевих судів прогнозується кількаразове збільшення кількості клопотань слідчих. І хоча судді звертали увагу законодавця на проблеми, що виникнуть, у парламенті не квапляться виправляти ситуацію.


Нагадаємо, що змінами до Кримінального процесуального кодексу передбачено подання клопотань слідчих лише за місцем реєстрації юридичних осіб. «Структурні підрозділи, наприклад, райуправлінь Національної поліції не є юридичними особами. Тож усі клопотання слідчих управлінь поліції в районах столиці (10) та відділів поліції в Київській області (37 відділень) будуть скеровані в один суд. Торік слідчими суддями Шевченківського районного суду м.Києва розглянуто понад 30 тис. клопотань. Тож можна прогнозувати суттєве збільшення їх кількості», — наголошує суддя-спікер установи Ірина Фролова.

Крім того, у зв’язку із внесенням змін до ст.243 КПК буде змінено порядок залучення експерта — виключно за рішенням слідчого судді чи суду. Тож, наприклад, для встановлення причин смерті особи слідчі змушені будуть звертатися спочатку до суду, а вже потім — до експерта, що збільшить строки надання дозволу на поховання. Ця обставина також є додатковим фактором збільшення навантаження на суддів.

Шевченківський райсуд столиці неодноразово звертався до Верховної Ради та інших уповноважених осіб та просив вжити заходів щодо врегулювання ситуації. Однак у парламенті дотепер не відреагували на ці звернення, хоча і зареєстровані кілька проекті законів, які мають, зокрема, змінити підсудність розгляду клопотань.

Натомість, збільшення навантаження може негативно позначитися на забезпеченні прав учасників інших судових процесів. Хоча у Шевченківському райсуді м.Києва запевняють, що навіть в умовах надмірного навантаження працюватиме задля забезпечення права кожного громадянина на своєчасний та справедливий судовий розгляд.