Закон і Бізнес


Омбудсман та правники засудили порушення прав демонстрантів під час їх розгону з-під ВР


Фото УНІАН

05.03.2018 17:42
4392

Під час ліквідації 3 березня наметового містечка під Верховною Радою правоохоронці вчинили низку грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України.


Про це заявила Асоціація правників України, долучаючись до Відкритого звернення у зв’язку з порушенням прав людини при ліквідації наметового містечка під стінами ВР, опублікованого сьогодні на офіційному сайті Уповноваженого з прав людини ВР, передає «Закон і Бізнес».

АПУ засуджує порушення прав людини під час розгону демонстрантів, зокрема порушення права на мирне зібрання, на свободу слова, права не бути підданим нелюдському поводженню, на особисту свободу.

У зверненні Омбудсмана, правників і правозахисників зазначено, що відбулося грубе порушення Закону «Про Національну поліцію», яким поліцейському заборонено наносити удари по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, попереку (куприку) і в живіт. «Залишається проблемою неможливість ідентифікувати особу правоохоронця, який порушує права людини», – зазначено у зверненні.

При цьому підписанти звернення закликали:

– Генерального прокурора забезпечити швидке та ефективне розслідування подій 3 березня 2018 року під стінами ВР, і періодично публічно звітувати про результати такого розслідування;

– ВР якнайшвидше розглянути законопроекти, що стосуються вдосконалення законодавства щодо ідентифікації поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України;

– Кабінет Міністрів України прийняти нормативно-правові акти щодо дій правоохоронців та інших служб для забезпечення охорони громадського порядку під час проведення масових заходів.

Закон і Бізнес