Закон і Бізнес


Нацрада з питань реформ підтримала вільний обіг іноземної валюти


05.03.2018 16:19
4376

Законопроект про валюту, яким планують дозволити без обмежень будь-які валютні операції між резидентами і між резидентами і нерезидентами в іноземній і національній валюті, невдовзі передадуть на розгляд Верховної Ради.


Відповідний проект Закону «Про валюту» підтримала Національна рада реформ для подання на розгляд Верховної Ради, передає «ЗіБ».

Так, за повідомленням Національного банку України, прийняття закону уможливить перехід України до нової – ліберальної, прозорої та сучасної – моделі валютного регулювання. «Чинне валютне законодавство, побудоване навколо Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 1993 року, втратило ефективність і перетворилося на одну з перепон для припливу капіталу в Україну», – ідеться в повідомленні НБУ.

У НБУ переконані, що наявність єдиного рамкового закону про валютне регулювання зробить його прозорим та зрозумілим для населення, бізнесу та банків, а НБУ дасть можливість оперативніше та ефективніше реагувати на зміни стану платіжного балансу та кон'юнктури ринку.

Згідно з новим законопроектом за режиму вільного руху капіталу не буде валютних обмежень, а отже не буде валютного контролю. Однак за дотриманням валютного законодавства загалом буде стежити валютний нагляд.

«При вільному русі капіталу процедури повинні мати не дозвільний характер, як це відбувається досі, а повідомлювальний – для цілей статистики (розрахунку платіжного балансу тощо)», – інформує НБУ.

При цьому регулятор все-таки припускає можливість валютних обмежень, «лише з метою подолання чи запобігання кризі та на короткий термін (не довше ніж шість місяців)».

За повідомленням НБУ, саме такий підхід до валютного регулювання відповідає міжнародній практиці та євроінтеграційним намірам України.

«Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, з 2021 року Україна повинна почати переговори з ЄС щодо нових валютних правил. Україна взяла на себе зобов'язання, підписавши цю угоду, забезпечити вільний рух капіталу. Тому при роботі над законопроектом робоча група Національного банку за участі експертів, залучених Європейською комісією в рамках проекту EU-FINSTAR, враховувала Директиву Ради ЄС 88/361», – зазначили в НБУ.

Однак навіть якщо ВР ухвалить цей законопроект найближчим часом, ще потрібно буде півроку перехідного періоду на узгодження нормативно-правових актів Національного банку з нормами закону. Лише після цього закон набуде чинності.

Детальніше про цей законопроект читайте в статті «Дерегуляція по-українськи».

Закон і Бізнес