Закон і Бізнес


Консульська «чистка»

МЗС скоротить 30% дипломатичного корпусу


Україна і світ, №52 (987) 25.12—31.12.2010
2788

Зовнішньополітичне відомство України готується до масових скорочень, зокрема і в зарубіжних представництвах, повідомляє Бі-Бі-Сі. Дехто з дипломатів припускає, що під ці скорочення можуть потрапити нелояльні до влади люди.


Директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин нагадав, що Віктор Янукович поставив завдання перед усіма органами влади провести скорочення штатів міністерств і відомств мінімум на 30%. «Безумовно, це не може обійти стороною українські закордонні установи», — повідомив О.Волошин. За його словами, МЗС має намір оцінити роботу дипломатів і вдатися до заходів для оптимізації складу зарубіж¬них представництв. «Ми будемо змушені пройти через це скорочення», — наголосив представник зовнішньополітичного відомства.
Водночас дехто з дипломатів підозрює, що під ці скорочення можуть потрапити особи, які викликають певну недовіру в Президента.
Колишній посол України в США Юрій Щербак розповів, що ці кроки можуть свідчити про «чистку» МЗС. «Під цю чистку можуть потрапити ті, хто викликає великі чи певні підозри. Це удар по амбітному міністру Костянтинові Грищенку, який думав, що у зв’язку з його лояльним ставленням до глави держави МЗС зможе утриматися як одне з провідних відомств України», — зазначив Ю.Щербак.
Він уважає: те, що Президент наклав вето на закон про дипломатичну службу, свідчить, що він не дуже добре до неї ставиться. Колишній посол України в США переконаний, що скорочення можуть торкнутися українського представництва у Вашингтоні, бо воно досить велике за штатом. Проте в жодному разі, за словами дипломата, такі кроки не будуть зроблені щодо посольства України в Росії. Адже, як каже дипломат, треба показати лояльність Києва до Москви.