Закон і Бізнес


Не «телефонне право»


№9 (1359) 03.03—09.03.2018
13384

Служитель Феміди з першої столиці України проявила неабияку пильність та не погодилась на «вдячність» високопосадовця. Про нетиповий випадок нахабності стало відомо із сайту Вищої ради правосуддя.


У своєму зверненні до ВРП (№900/0/6-18) суддя Жовтневого районного суду м.Харкова Наталія Васильєва повідомила, що в день розгляду клопотання про арешт майна в рамках кримінального провадження до її приймальні зателефонувала невідомий та попросив запросити помічника судді. Після розмови Н.Васильєвій доповіли, що чоловік представився помічником судді Верховного Суду та наполегливо просив задовольнити клопотання. При цьому чоловік неодноразово наголосив, що за «правильне» рішення судді будуть дуже вдячні його керівники.

Але Н.Васильєва розцінила цей дзвінок, як тиск на неї та втручання у діяльність суду і звернулась із заявою до ВРП про цей прецедент.

Зазначимо, що достовірних фактів та доказів того, що в приймальню Н.Васильєвої телефонував саме помічник судді Верховного Суду, немає. Це міг бути один з методів перевірки з боку антикорупційних органів чи Генпрокуратури або спроба провокації з боку зацікавлених у згаданому спорі осіб. Але той факт, що суддя відразу звернулась із заявою до ВРП про такий випадок, може свідчити про правильний напрям впровадження антикорупційних реформ в Україні та їх сприйняття в судовій системі.