Закон і Бізнес


Про проживання дитини


№9 (1359) 03.03—09.03.2018
5248

У разі зміни умов виховання дитини, суд має право змінити її визначене місце проживання та не може відмовити у відкритті провадження з тієї причини, що такий спір вже був предметом розгляду судом.


Про це йдеться у постанові Апеляційного суду Житомирської області від 15.02.2018.

Подружжя розійшлося та не спромоглось визначитись – із ким проживатиме малолітня дитина. Аби остаточно з’ясувати це питання, матір звернулась до суду із позовом, в якому просила визнати місце проживання доньки із нею. Батько звернувся із зустрічним позовом. Кожен з батьків надав висновок місцевого органу опіки та піклування, отриманий за місцем проживання. Обидва ремства суд першої інстанції об’єднав у одне провадження, позов матері задовольнив, а батькові – відмовив.

Обурений батько звернувся до апеляційного суду зі скаргою на те, що суд першої інстанції проігнорував висновок органу опіки, наданий ним і не взяв до уваги думку малолітньої доньки. У постанові №285/1429/17 апеляційний суд відзначив, що за теперішнім місцем проживання та місцем роботи матір характеризується позитивно. Проте раніше матір проживала у іншому населеному пункті, народила там трьох дітей, яким майже не приділяла уваги через пияцтво. Наразі цими дітьми опікується батько – її перший чоловік. Інтересу до дітей матір не виказує та грошима на їх утримання не допомагає. Дійшло навіть до того, що орган опіки та піклування за місцем проживання дітей підійняв питання про позбавлення матері батьківських прав.

Натомість батько малолітньої проживає зі своєю матір’ю, має непогану заробітню платню. А сама мала, у засіданні апеляційного суду висловила бажання проживати разом із татом і бабусею. Враховуючи зазначене, суд апеляційну скаргу апелянта задовольнив, проте зазначив, що за зміни умов проживання дитини справа може бути переглянута.