Закон і Бізнес


Лікарська недбалість

У Страсбурзі не стануть переоцінювати експертні висновки, але за тяганину покарають


№8 (1358) 24.02—02.03.2018
Валентина МИХАЙЛОВА
5860

Судова тяганина залишається чи не найпопулярнішим порушенням, що констатує Європейський суд з прав людини. Водночас у черговому рішенні із цього приводу ЄСПЛ також висловився й щодо можливості перегляду висновків експертів.


До Суду звернулося подружжя з Туреччини, прагнучи домогтися справедливості у виплаті компенсації за смерть 6-річної доньки після операції. Стверджувалося, що лікарі допустили недбалість під час доволі простого хірургічного втручання видалення мигдалини. Адже через 10 днів дівчинка померла від церебрального набряку мозку.

Усі спроби отримати відшкодування від Міністерства охорони здоров’я Туреччини виявилися марними. Чиновники відмовилися визнавати факт лікарської помилки. Звернення до адміністративного суду у 2001 році також не допомогло: перша експертиза взагалі не змогла встановити причини набряку, результатом другої стало припущення, що дитині призначили на 10 г більше анестезії, ніж потрібно для такого віку та ваги.

Разом з тим останні експерти констатували, що епілептичні напади почалися вже після того, як дія анестетиків мала закінчитися. Тож не наважилися встановити причинно-наслідковий зв’язок між уведенням препарату та набряком мозку.

Тож у 2004 році адміністративний суд, спираючись на висновки експертів, відхилив позов батьків. Ще через 3 роки Державна рада відхилила апеляцію з питань права, а згодом і клопотання про перегляд вердикту.

У рішенні від 20.02.2018 у справі «Mehmet Gunay et Gullu Gunay v. Turkey» ЄСПЛ одноголосно постановив, що судовий процес, який тривав 7 років та 4 місяці, не можна вважати таким, що відповідає вимогам розумності строків у контексті §1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Крім того, між зверненням батьків до МОЗ у листопаді 2010-го щодо отримання компенсації та розглядом справи в Державній раді (касаційній інстанції в системі судів адміністративної юстиції) минуло майже 4 роки. А перший експертний висновок узагалі зявився через 19 місяців після подання скарги. «Такі надмірні адміністративно-процесуальні затримки не можуть бути пояснені складністю справи або поведінкою заявників», — констатується в рішенні ЄСПЛ.

Натомість Суд відхилив скаргу на підставі ст.2 («Право на життя») конвенції як необґрунтовану. Він зауважив, що «експертні медичні висновки та висновки національних судів, які належним чином обґрунтовані, відкинули будь-які лікарські помилки або недбалість». Також ЄСПЛ нагадав, що не може ставити під сумнів та переглядати оцінки національних експертів.

Тож максимум, чого змогло добитись у Страсбурзі турецьке подружжя, — це компенсації моральної шкоди від тяганини у €3000 та €1000 витрат. А хто чи що винні в смерті дівчини, так і залишилося запитанням без відповіді.