Закон і Бізнес


Щоб не було бідних

Усім британцям пропонують платити по 10000 фунтів


№8 (1358) 24.02—02.03.2018
4804

Ідея гарантованого базового доходу для всіх громадян дісталася й Туманного Альбіону. На думку експертів, такі виплати допоможуть найбіднішім верствам населення і зроблять ринок праці гнучкішим.


Ініціатива виходить від Королівського товариства заохочення мистецтв, промисловості і комерції (RSA). Уряду Великої Британії пропонують роздавати кожному громадянинові, молодшому за 55 років, по £10 тис. на рік.

У доповіді, підготовленій RSA, наголошується, що вже в наступному десятиріччі британську економіку чекають значні зміни. Зокрема, «багато робочих місць буде автоматизовано, сильніше відчуватимуться результати зміни клімату і все більшій кількості людей доведеться суміщати роботу з доглядом за родичами».

Як джерело фінансування RSA пропонує ввести збори з корпорацій, що виводять активи з-під оподаткування. У фонд підуть і доходи від вкладень у довгострокові інфраструктурні проекти, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Водночас Інститут Адама Сміта вважає, що всі наявні соціальні виплати варто скасувати й замінити їх єдиним гарантованим доходом, який видавати без будь-яких умов.

Сьогодні тільки в одній країні світу діє така система. Це — Іран, де з 2010 ро-ку, після відміни субсидій на бензин, усім громадянам виплачують по $40 на місяць.

Єдиною європейською країною, де хотіли запровадити таку систему, стала Швейцарія. Проте на референдумі 78% громадян, які прийшли на дільниці, відмовилися від пропозиції виплачувати кожному дорослому громадянинові по 2500 франків на місяць, а неповнолітнім — чверть цієї суми.

У Франції у «безкоштовних грошей» прихильників виявилося більше: під час опитування, проведеного в 2015 році, 60% респондентів підтримали таку ідею. Того ж року 185 тис. іспанців направили уряду петицію про введення в країні безумовного доходу.