Закон і Бізнес


Налякали «вітчизною»


№8 (1358) 24.02—02.03.2018
3919

Договір про створення у ФРН великої коаліції передбачає розширення функцій МВС, у назві якого з’явиться слово «вітчизна». Правда, багатьом німцям ця ініціатива не до вподоби.


Нове відомство називатиметься міністерством внутрішніх справ, будівництва і регіонального розвитку. Але в німецьких ЗМІ воно відразу дістало неформальну назву «міністерство вітчизни» (Heimatsministerium). Тому оголошення про його створення викликало неоднозначну реакцію як політиків, так і пересічних німців, повідомляє DW.

Для багатьох жителів Німеччини, особливо старшого покоління, слово «Heimat» («вітчизна») асоціюється з нацистською ідеологією. Тому після Другої світової війни політики прагнули уникати його вживання, так само як і прикметника «heimisch» — «вітчизняний».

Проте не так давно слово «вітчизна» було реабілітоване й стало широко вживатися, наприклад членами партії «Альтернатива для Німеччини».

Подібне відомство вже є у двох федеральних землях — Баварії та Північному Рейні-Вестфалії. Баварське міністерство друкує щорічний звіт, який пояснює, в якому саме значенні в його назві використовується слово «Heimat».