Закон і Бізнес


Свіжий струмінь безпеки

«Правила захищеності» відповідатимуть вимогам часу


Україна і світ, №52 (987) 25.12—31.12.2010
2831

На замовлення Адміністрації Президента в Національному інституті стратегічних досліджень розробили проект нової стратегії національної безпеки України. В документі враховано, що в нашій державі змінилася влада, а у світі — безпекові та економічні аспекти, кажуть автори.


На замовлення Адміністрації Президента в Національному інституті стратегічних досліджень розробили проект нової стратегії національної безпеки України. В документі враховано, що в нашій державі змінилася влада, а у світі — безпекові та економічні аспекти, кажуть автори. Водночас незалежні експерти відзначають: проект так і не дав відповіді на запитання щодо безпекової стратегії позаблокової держави.

Необхідність оновлення стратегії нацбезпеки зумовлена не лише приходом нової влади, а й змінами, що відбулися у світі, вважає екс-голова Ради нацбезпеки і оборони Володимир Горбулін. «Йде пошук світових інституцій безпеки, європейської системи колективної безпеки. Тому я не виключаю: те, що буде напрацьовано в цьому документі, допоможе Україні знайти своє місце в побудові колективних систем безпеки», — зауважив він.
Згаданий проект ураховує, крім іншого, і досвід світової фінансової кризи, а тому передбачає гармо¬нізацію відносин як з країнами-сусідами, так і з но¬вітніми центрами розвитку, розповів заступник директора Національного інституту стратегічних до¬сліджень Олександр Литвиненко.
«Насамперед стратегія містить грунтовний аналіз змін у середовищі безпеки, враховує положення стратегічної концепції НАТО, стратегії нацбезпеки США, Росії, Великої Британії. Здійснена спроба розкрити і адаптувати потенціал позаблокової полі¬тики», — сказав заступник директора інституту. Утім, одним із найбільших недоліків документа є те, що він не визначає тієї системи колективної безпеки, участь в якій має гарантувати Україні захист від зовнішніх загроз, уважає заступник генерального директора Центру ім.А.Разумкова Валерій Чалий. «Є цілий блок питань, щодо яких ми не змогли надати пропозицій. Це стосується розкриття поняття поза¬блоковості, адаптації та імплементації. Це питання не можна розкрити перерахуванням участі у безпекових механізмах — ЄС, ОБСЄ, СНД, ОДКБ. Чи це автоматично не суперечить одне одному?» — наголосив В.Чалий.
Експерти зійшлися на думці, що проект відповідає вимогам часу більше, ніж стратегія нацбезпеки, ухвалена ще у 2007 р. Тому вони висловили надію, що документ не зазнає значних змін після того, як потрапить до Адміністрації Президента.

Дмитро БАРКАР, радіо «Свобода»