Закон і Бізнес


Кава під димок

Австрія відмовляється від табу на куріння в громадських місцях


Сьогодні в більшості віденських кафе не палять, але якщо заборону скасують, то сигаретний дим неминуче наповнить приміщення.

№8 (1358) 24.02—02.03.2018
4752

Багато західних країн заборонили куріння в барах, ресторанах та інших громадських місцях. Проте Австрія вирішила вчинити всупереч цьому тренду.


В рамках прийнятого в 2015 році закону в Австрії мали повністю заборонити куріння в громадських місцях. Проте новий уряд країни, сформований консерваторами з Народної партії і правими з Партії свободи, відмовився від цих планів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ініціатором відміни виступив віце-канцлер Хайнц-Крістіан Штрахе, який заявив, що заборона на куріння обмежує свободу вибору громадян. Ресторани, сказав він, повинні мати право вибирати, чи потрібний їм зал для курців. У свою чергу відвідувач сам вирішує, чи хоче він за кавою насолодитися сигаретою, люлькою або сигарою.

Рішення про відміну заборони збентежило австрійські медичні кола. Вони назвали його катастрофою для охорони здоров’я. «Новий уряд перетворив Австрію на попільничку для всієї Європи», — заявив один з професорів у відставці Віденського мед-університету.

Дослідження, проведене в 26 країнах у 2013 році, показало, що в Австрії найбільше курців серед 15-річних підлітків. За цим показником країна лідирує з 1994 року.

Багато відомих кафе в центрі Відня вже заборонили куріння: частково в очікуванні дії закону, частково через туристів. Але в інших палити все ще можна.

При цьому одні відвідувачі обурені відміною заборони, інші, навпаки, не бачать необхідності відмовлятися від того, що вважають «важливою частиною їхньої культури», — кави під димок.