Закон і Бізнес


Банк для хабарів


Фото: gorod.lv

№8 (1358) 24.02—02.03.2018
4732

Президента Банку Латвії підозрюють у здирництві й одержанні хабара у великому розмірі. На час слідства Ілмара Римшевича усунули з посади.


Раніше в його робочому кабінеті та вдома провели обшуки, а сам глава центробанку провів понад 8 год в офісі бюро. За словами керівника Бюро боротьби з корупцією Екаба Страуме, у справі фігурує хабар у розмірі не менше ніж €100 тис.

Також правоохоронні органи заарештували бізнесмена Маріса Мартінсонса, якого підозрюють у посередництві в даванні хабара.

Слідчі вважають, що в Латвії діє організована злочинна група, члени якої, використовуючи службове становище та політичний вплив, вимагали хабарі, зокрема в кредитних установ.

Водночас Комісія ринку фінансів і капіталу, виконуючи інструкцію Європейського центрального банку, наклала заборону на дебетові операції з клієнтськими рахунками АBLV Bank. Претензії до третього за розміром активів латвійського банку висловили представники Мережі із запобігання фінансовим злочинам FinCEN (США). В офіційній заяві відомства діяльність ABLV пов’язується з ризиками відмивання грошей, корупції на території Росії й України та програмою Північної Кореї щодо озброєння, пише Бі-Бі-Сі.