Закон і Бізнес


РСУ наполягає на негайному створенні Служби судової охорони


21.02.2018 09:30
4011

Рада суддів України звернулася до Міністерства внутрішніх справ з вимогою забезпечити дотримання громадського порядку у судових установах та до Державної судової адміністрації щодо негайного створення Служби судової охорони.


Відповідне звернення РСУ ухвалила на позачерговому засіданні 20 лютого 2018 року, передає «ЗіБ».

Так, РСУ вважає неприпустимим тиск на судову гілку влади, зокрема через висловлювання посадових осіб у соціальних мережах. «Такі висловлювання є недопустимими, оскільки є прямим свідченням зневаги до визначеного статтею 6 Конституції України поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, формує у суспільства зневіру у правосуддя, яке в Україні здійснюють виключно суди», – ідеться в повідомленні прес-служби РСУ.

Водночас в РСУ зазначили, що поділяють стурбованість до долі поліцейських, які ризикують своїм життям заради безпеки громадян, та тим, що до цього часу так і не створена Служба судової охорони. Однак називають твердження в офіційній позиції МВС, що «саме судовим рішенням схвалено збройний напад на поліцейського під час подій, які сталися 15.02.2018 під Солом’янським районним судом міста Києва», маніпуляцією суспільною думкою.

Також РСУ наголосила, що зволікання зі створенням Служби судової охорони (зокрема на вимогу рішення РСУ від 07 грудня 2017 року №78) є однією з причин незаконних дій осіб у судових установах і навколо них та сприяє виникненню конфліктних ситуацій, від яких страждають як відвідувачі суду, так і працівники судів та правоохоронці. 

Закон і Бізнес