Закон і Бізнес


Суддя як свідок


№7 (1357) 17.02—23.02.2018
12551

Прокурор викликав суддю на допит щодо винесеної нею постанови. У свою чергу суддя заявила про тиск та незаконне втручання в діяльність.


Суддя Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко у зверненні до ВРП (№425/1/6-18) повідомила, що після отримання кількох повісток від прокуратури Харківської області пішла на допит та погодилася свідчити. Як з’ясувалося, виклик стосувався прийнятої суддею постанови, яка не набрала законної сили: ХОАС у повному обсязі задовольнив позов ТОВ «Промспец Комплект» до головного управління ДФС області «щодо скасування податкових повідомлень-рішень та зобов’язання вчинити певні дії».

Під час розгляду О.Заічко цієї справи до канцелярії суду надійшла заява від прокуратури Харківської області про ознайомлення з матеріалами справи з метою участі в ній. При цьому відповідне клопотання так і не надійшло. Крім цього, суддя дізналася, що 3 січня співробітник СБУ за межами кримінального провадження, дані про яке були внесені до ЄРДР лише 4 січня, збирав інформацію стосовно її майнового стану.

О.Заічко впевнена, що дії працівників прокуратури та СБУ дають всі підстави стверджувати про тиск на суд.

Пізніше суддя повідомила про наявність додаткових обставин, які свідчать про обґрунтованість заяви щодо втручання в її діяльність. У день розгляду ХОАС скарги на прийняте О.Заічко рішення прокуратура Харківської області звернулася до суду із заявою про ознайомлення з матеріалами справи. На думку О.Заічко, такі дії можна розцінювати як тиск на суд при здійсненні правосуддя.