Закон і Бізнес


АРСС обурена закликами наслідувати «людину з сокирою»

«Ніхто не гарантує, що завтра «людина з сокирою» не нападе на суддю чи учасника процесу»


19.02.2018 12:30
4682

Асоціація розвитку суддівського самоврядування говорить про неефективне реагування на зухвалі акти, вчинені проти суду, і засвідчує, що суд стає місцем, небезпечним для громадян.


Про це АРСС висловилася в оприлюдненій заяві «Невідомий. Бійня. Солом’янський районний суд», передає «Закон і Бізнес».

Така заява стала відповіддю суддівської спільноти на події минулої п’ятниці, 16 лютого, коли невідомий забіг у двір Солом’янського районного суду м.Києва та порубав сокирою 13 автомобілів, та на обговорення такої поведінки затриманого порушника.

«У соціальних мережах активно обговорюється поведінка затриманого. Окремі політики і навіть адвокати висловлюють підтримку невідомому одеситу, називаючи його «героєм», та закликають до наслідування. Ці події є яскравою демонстрацією публічного зневажання суду та грубого порушення принципу незалежності суду. Ніщо і ніхто не гарантує, що завтра «людина з сокирою» не нападе на суддю чи учасника процесу. А післязавтра – на перехожого», – зазначили судді в заяві.

При цьому АРСС нагадала, що недавно такі самі зухвалі акти насильства мали місце у Ширяївському районному суді Одеської області, Саксаганському районному суді міста Кривого Рогу, у Святошинському районному суді м. Києва.

«Через мляве та неефективне реагування суд стає місцем, небезпечним для громадян», – наголосили у своїй заяві судді, стурбовані бездіяльністю органів виконавчої влади, на які покладений обов’язок забезпечити безпеку в суді, діями окремих народних депутатів, представників правоохоронних органів, які грубо порушують Конституцію та закони, відкрито демонструють зневагу до прийнятих судових рішень та принижують авторитет суду, а також діями окремих громадян, які відкрито погрожують суддям та закликають до вчинення злочинів щодо суддів.

В АРСС переконані, відсутність ефективного реагування на такі загрози призведе до знищення судової влади і руйнування основ держави.

Закон і Бізнес