Закон і Бізнес


Далеко, проте дешево


У середині січня місцеві відзначають свято святого Антонія Великого, влаштовуючи яскраву ходу невеликими вулицями.

№7 (1357) 17.02—23.02.2018
6379

На італійському острові Сардинія, в місті з веселою назвою Оллолаї, запустили програму продажу житла за рекордно низькою ціною — €1. У чому підступ?


Містечко розташоване в горах, на висоті майже кілометр над рівнем моря і за 85 км від аеропорту. Місце не надто популярне серед туристів: до моря досить далеко, варіантів розміщення мало. Оллолаї явно програє сусідньому містечку Гавої, розташованому поблизу мальовничого озера Гусана. Обидва, втім, хвалять за приголомшливі види.

За останні півстоліття населення Оллолаї скоротилося майже вдвічі — з 2250 до 1300 чоловік, за даними CNN. За рік тут народжуються лише кілька дітей, багато побудованих століття тому будинків покинуті, деякі напівзруйновані.

Вижити, на думку влади, місту допоможе програма продажу порожніх домів за символічну суму €1. Муніципалітет вчинив просто: відшукав власників покинутих будівель і попросив їх безплатно передати нерухомість місту. У результаті назбиралося 200 бу-динків. Майже всі вони зведені з типового для Сардинії будівельного матеріалу — сірого каменя. Особнякам, звичайно, багато років, але мова все ж таки йде не про руїни, а про повноцінне житло, яке підлягає відновленню.

Будинки виставили на продаж. Головна умова: покупець має відремонтувати дім протягом 3-х років. За підрахунками місцевих чиновників, реконструкція обійдеться в середньому в €25 тис.

Утім, головна складність полягає в подоланні кордонів. Адже купівля нерухомості в Італії не дає права на отримання посвідки на проживання. Хоча учасники програми, напевно, можуть розраховувати на прихильність співробітників міграційної служби.