Закон і Бізнес


За півсотні гривень


№7 (1357) 17.02—23.02.2018
5477

У Вищій раді правосуддя вирішили не втручатися у конфлікт, що виник між судом та адвокатом і зрештою переріс у кримінальне провадження. Як виявилося, жодного тиску на правосуддя у тому не вбачається.


У грудні минулого року в.о. голови Машівського районного суду Полтавської області Світлана Косик поскаржилася до ВРП (№3488/0/6-17) на адвоката, який звинуватив посадових осіб установи у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.397 «Втручання в діяльність захисника» Кримінального кодексу. Більше того, домігся, аби це повідомлення внесли до ЄРДР.

На думку адвоката, склад злочину полягає в тому, що йому відмовили у видачі копії вироку (повторно) та звукозапису засідання без сплати судового збору (загалом — 52,8 грн.).

Натомість в.о. голови суду вважає, що захисник не тільки порушив низку положень Правил адвокатської етики (про що повідомлено місцеву кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури), а й чинить тиск, аби домогтися безоплатних послуг. Тож просила ВРП вжити відповідних заходів.

Однак у Раді вирішили залишити усе як є. З огляду на те, що цей пункт стояв у порядку денному одним із останніх, доповідач не озвучив ні суті повідомлення, ні обґрунтування висновку про відмову у реагуванні, що підготував його колега. Та це не завадило членам ВРП погодитися з такою пропозицією.

Що ж, напевне, служителям Феміди слід звикати до кримінальних проваджень проти них і навіть не турбувати зайвий раз Раду подібними повідомленнями.